Останаха опасенията за интернет цензура след приемането на новия Закон за хазарта

Новият Закон за хазарта може да отвори врати за интернет цензура над сайтове под предлог, че те предлагат нерегламентиран достъп до хазартни игри. Тези опасения нараснаха след приемането на закона на второ четене от парламента в четвъртък За първи път в него се регламентират и онлайн залаганията, които досега оставаха извън регулацията на действащия закон.

Според приетите текстове, когато Държавната комисия по хазарта установи, че даден сайт предоставя достъп до хазарт по интернет или е негов организатор, ще може да поиска от Софийския градски съд разрешение за затварянето на сайта или преустановяването на достъпа до него. Процедурата за тази санкция е разписана в закона.

Именно тези текстове събудиха страхове в опозицията от налагане на цензура в интернет и от субективизъм при налагане на такива санкции. Нямаше особени дебати при обсъждането им и те минаха почти без реакция от страна на опозицията при гласуването.

В новия закон са записани и мерки за отдалечаване на заведенията, където се играе хазарт, от жилищни блокове и училища. Въведени са и по-високи изисквания към помещенията за игри.

С оглед ограничаването на прането на пари чрез хазарта печалби над 5000 лева задължително се изплащат по банков път.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?