Останките на 223-ма загинали стоят в хладилни вагони

Вагоните с телата на загиналите, сн. ЕПА/БГНЕС

Пет хладилни вагона с останките на повечето от загиналите в малайзийския самолет, който падна в четвъртък в Източна Украйна след удар от ракетна установка, продължават в неделя вечерта да стоят на жп гарата в градчето Тореза, предаде РИА Новости от мястото на трагедията.

Сутринта в неделя представители на самопровъзграсилата се Донецка народна република обявиха, че са вдигнати телата на 196 жертви от местопроизшествието заради горещината и набезите на диви животни. По-късно бе съобщено, че са  открити още тела. По данни на  вицепремера на Украйна Володимир Гройсман вече броят на намерените тела е 223.

"През последните часове бяха открити още 27 трупа и за съжаление само 20 фрагмента от тела", каза Гройсман. Те вече са натоварени на хладилните вагони, а допуснатите от проруските сепаратисти международни наблюдатели до местопроизшествието направиха кратък оглед на композицията. След това тя бе запечатана в очакване да тръгне за Донецк, но това до вечерта не се случи.

Украинските власти настояват телата на загиналите да бъдат транспортирани до контролирана от Киев територия, където вече да се направи разпознаване и евентуално необходимите експертизи..

Продължава търсенето на останалите жертви на катастрофата. В издирвателната акция са включени над 200 специалисти и около 800 доброволци. Сигурността на намиращите се в района на инцидента обаче не е гарантирана, тъй като продължават бойните действия в територията, въпреки че властите в Украйна и сепаратистите се договориха за създаването на 20-километрова зона за сигурност в района на местопроизшествието.

Определената зона на претърсване е от 34 кв. км, обхващаща селищата Московское, Рассипное, Грабово, Стрюково и Грабовското водохранилище.

Споделяне

Още от Свят