Остър дебат без победа между кандидат-президентите на Франция

Остър дебат без победа между кандидат-президентите на Франция

Двамата кандидати за президентския пост във Франция - консерваторът Никола Саркози и представителката на социалистите Сеголен Роаял, проведоха телевизионен дебат, по време на който бяха разменени мнения по проблемите на заетостта, икономиката, опазването на околната среда и законодателство. Това бе единственият дебат в кампанията между втория тур на изборите, предстоящ на 6 май, и се превърна в истинска политическа битка,  продължила повече от планираните два часа, предаде ББС в четвъртък.

На първия тур, провел се на 22 април, Саркози поведе с 31.2 процента от гласовете, а Роаял набра 25.9 на сто.

Телевизионният дебат трябваше да убеди избирателите да дадат гласа си за едни от двамата. Диспутът бе предаван на живо от две национални телевизии и бе проследен от около 20 милиона жители на Франция.

Критика 

Роаял разкритикува дейността на Саркози в правителството, особено относно сигурността и борбата с престъпността.

"През 2002 г, господин Саркози, вие говорихте за нулева търпимост, но сега виждаме, че французите са крайно обезпокоени от ръста на насилието и агресията в обществото”, заяви кандидатът на социалистите.

Бившият министър на вътрешните работи отвърна, че статистиката сочи намаляване на тежките престъпление в страната.

Най-бурните спорове се разгоряха във втората половина на дебат, когато кандидатите обсъждаха гарантираните места за децата-инвалиди в училищата. Сеголен Роаяль обвини опонента си в политическа аморалност за това, че е отменил приетите от социалистите мерки по този въпрос.

От своя страна Саркози обвини противника си, че не умее да сдържа емоциите си. Обикновено това често звучи по адрес на самия консерватор.

Обсъждайки икономическите проблеми, Саркози каза, че въведената от социалистите 35-часова работна седмица е станала катастрофална за икономиката на страната и заяви, че французите трябва да работят повече.

"Тя и до сега си мисли, че работата трябва да се дели и да се раздава като парче хляб – каза Саркози – Нито една страна в света не споделя това мнение. Това е колосална грешка”.

Настроенията на избирателите 

Независимо от сериозните обвинения и горещия спор, нито един от кандидатите не удържа безспорна победа в теледебата.

В близките дни до вота те навярно ще следят внимателно резултатите от проучванията на общественото мнение, за да установят дали са успели да повлияят на настроението на избирателите по желания начин.

Саркози и Роаял се надяват да получат гласовете на 18 процента от поддръжниците на класиралия се трети центрист Франсоа Байру, както и на онези, които подкрепиха крайно десния националист Жан -Мари Льо Пен.

Байру, който на първия тур обедини зад кандидатурата си 6,8 млн. избиратели и затова си огромен интерес се очакваше мнението му, обаче излезе с изявление, че няма да гласува за кандидата на управляващата десница Никола Саркози на балотажа в неделя.

Лидерът на центристкия Съюз за народна демокрация (СФД) изтъкна, че предпочита да се въздържи от коментар на дебата, но все пак посочи, че "тя се е справила по-скоро добре".

Според наблюдатели обаче над 80 процента от избирателите са решили още преди снощния дебат кого ще подкрепят на 6 май.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?