Остър сблъсък на Атина с Берлин заради идеята за ограничаване на суверенитета й

Германия предлага назначен от ЕК комисар да поеме контрола над бюджета на Гърция

Остър сблъсък на Атина с Берлин заради идеята за ограничаване на суверенитета й

Германия и Гърция се изправиха една срещу друга в остра конфронтация  часове преди началото на извънредния Европейски съвет в Брюксел в неделя. Причината е планът на Берлин за назначаване на чуждестранен комисар, който да контролира националния бюджет на Гърция в следващите 10 години, който ще взима решения за приходите и разходите, без да се съобразява с политическата власт в Атина.

Новият комисар ще има правомощия да налага вето върху бюджетните решения на гръцкото правителство, ако те не следват целите, поставени от международните кредитори. Той ще бъде назначен от финансовите министри на еврозоната и ще има отговорността да наблюдава всички основни разходни пера на гръцкото правителство.

Бюджетната консолидация трябва да бъде поставена под строго управление и система за контрол, се казва в предложението на германското правителство. Предвид разочароващите резултати досега, Гърция трябва да приеме променлив бюджетен суверенитет на европейско ниво за известен период от време, пише още в текста.

Според информациите германското правителство било разпратило документа до останалите членки на ЕС и очаквало той да бъде разгледан в понеделник.

Причина за необичайното предложение е резултатът от проверката на Европейската тройка в Гърция (представителите на ЕК, ЕЦБ и МВФ). Според преценката ѝ, следващият транш помощи за Атина трябва да е не 130, а 145 млрд. евро.

За да бъде одобрено повишаването на сумата в националните парламенти, германското правителство е предложило строг контрол над бюджета на Гърция в бъдеще чрез специално назначен европейски комисар.

Идеята означава фактическо отнемане на суверенитета на Гърция и бе посрещната с остри реакции не само в Атина, предаде БНР. Дори коалиционният партньор на партията на Ангела Меркел – либералната Свободно-демократическа партия, отхвърли плана на правителството като неизпълним.

Либералите признават, че контрол в Атина е нужен, но той може да се извършва и в бъдеще от европейската тройка. Чуждестранен комисар да поеме изцяло решенията за бюджета на една суверенна държава обаче е идея, която няма как да бъде приета, защото нарушава всякакви демократични ценности.

Европейската комисия също отхвърля плана на Берлин с аргумента, че администрацията и управлението на финансите трябва да останат в ръцете на гръцкия народ.

По обед в Атина започна кризисно заседание на тримата политически лидери с гръцкия премиер Лукас Пападимос. Политиците ще обсъждат дали кабинетът да приеме или отхвърли германското предложение ЕС да контролира бюджета на страната.

Гърция отхвърли с възмущение предложението на Германия и обяви категоричните си виждания, че гръцките власти сами трябва да контролират бюджета на страната. Сред аргументите срещу германското предложение са и тези, че ако то все пак бъде наложено, Атина ще бъде принудена да приеме закон, който трайно ще обвърже държавните приходи преди всичко с обслужването на дълга.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?