Остатъкът софийски бали поема към Цалапица

Остатъкът софийски бали поема към Цалапица
Депото в пловдивското село Цалапица е най-вероятното място, където ще се складират всички 470 000 тона балирана смет, които в момента се съхраняват на временни площадки около София, научи Mediapool. При почти пълна секретност в момента се водят преговори между общинските управи в София и Пловдив със съдействието на Министерството на околната среда и водите. На този етап обаче няма постигнато споразумение нито за количеството на боклука, който ще бъде извозен, нито за финансовата компенсация, която ще получи Пловдив

Проблемът с балирания боклук увисна със страшна сила след като Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България за нарушаване на европейските норми за опазване на околната среда.

София е в нарушение на европейските директиви, защото съхранява смет на временни площадки, което е абсолютно неприемливо от гледна точка на Брюксел. Очаква се споразумението между София и Пловдив да бъде постигнато през януари. След това общинските съвети на двата града ще трябва да потвърдят този сценарий.

Развитието в тази посока бе подсказано от кмета на Пловдив Славчо Атанасов. След като по време на цялата си предизборна кампания обясняваше, че ще направи всичко възможно за прекратяване на извозването на столичния боклук към Цалапица, още на втората си седмица в кметството започна корекции на позицията си.

В средата на ноември той заяви, че би се ангажирал да приеме допълнителни количества от столичните отпадъци на сметището в Цалапица, само ако държавата преведе на ръководената от него община “пет-шест милиона лева”. Свободният обем на депото е за около 700 000 тона.

По думите му Пловдив не е в по-леко състояние от София, но ако държавата реши да се намеси категорично, то той може и да си промени позицията, само след като парите бъдат преведени в касата на общината.

От началото на 2007 година община Пловдив получи 48 милиона лева от правителството, за да разреши депонирането на 200 000 тона балиран боклук в “Цалапица“. Отделно Столична община плати 8 милиона лева за превозване и съхранение на балите.

На съд срещу “Еко Ел-6“

С две от балиращите фирми - "Чистота - Искър" и "Микс" - е постигнато споразумение за прекратяване на договорите по взаимно съгласие, без да им се изплаща обезщетение, но с третата фирма "Еко Eл 6" ще има съдебен спор, заяви пред Столичния общински съвет кметът Бойко Борисов.

Той великодушно обяви, че ще даде още един шанс на фирмата да прекрати договора по взаимно съгласие. "Ако се видим в съда обаче, ние ще изтъкнем като аргумент становище на МОСВ затова, че след отварянето на сметището в "Суходол", балирането става нецелесъобразно. Другият ни аргумент е, че фирмата е спирала работа за 20 дни, заради авария на машината“, допълни Борисов.

Според него балиращите фирми са лобирали преди години за затварянето на "Суходол" и сегашните му разговори с тях потвърждават тази теза. "Колкото повече "Еко Eл 6" настояват за обезщетение, толкова повече аз ще се запъвам", обясни кметът.

Той съобщи още, че предпроектното проучване за Завода за отпадъци дава четири алтернативи за цялостно решаване на проблема, но не пожела да каже какви са те. "Бягам от публичност по темата, но не и от отговорност", обрисува своето поведение лидерът на ГЕРБ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?