Остава бедственото положение в наводнените райони

Остава бедственото положение в наводнените райони

Работи се по нормализирането на обстановката в регионите, пострадали силно от наводнението в последните два дни, но петима души са блокирани от водата във вила в русенското село Нисово, а в община Цар Калоян продължава издирването на хора, които са в неизвестност от вчера. От изчезналите майка и дете там, късно следобед бе открит трупът на детето и така жертвите на потопа станаха седем към момента.

В с. Нисово, където загина свещеник от наводнението, е изпратена пожарна кола със служители и полицейски екип за спасяването на блокираните от високата вода хора. Силното течение обаче прави евакуацията им рискована и операцията по извеждането им от къщата ще се извърши при първа възможност. Заплаха за здравето и живота им няма, те разполагат с храна и вещи от първа необходимост.

Остават бедствените положения в общините Иваново, Русенска област, и в пазарджишката община Цар Калоян, където екипи отводняват залетите сгради и разчистват улиците. Работата по ликвидиране на последиците от наводненията продължава и в областите Пазарджик, Монтана, Шумен, Пловдив, София, Благоевград и Бургас.

Всички кметове на населени места около реките Бели и Русенски Лом са предупредени за възможна нова вълна. Тези реки минават през районите, където вчера валяха проливните дъждове и нивото им се е повишило с около един метър. За опасността от наводнение са известени жителите от населените места на община Иваново. Има готовност при нужда да бъдат изведени хората от близките до реките къщи. 

СДС и ГЕРБ: Отговорните за наводненията – на съд

Красен Николов

В сряда ръководствата на СДС и ГЕРБ излязоха с декларации, които осъждат политиката на държавата по превенция на наводненията в страната.

още

Усложнила се е обстановката в друго русенско село - Красен, където придошлите води са залели центъра и пътят оттам е непроходим. Във вода са къщи, здравната служба, както и обработваеми земи около селото. Евакуирани са 8 семейства от село Красен, заради приливна вълна след скъсване на дига на река Русенски Лом.

Край село Басарбово очакват преливане на дигата и населението е предупредено за създадената организация за извеждане на хората от опасните зони.

Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет спешно ще осигури строителни материали за цялостния ремонт на пострадалите къщи в село Писанец. Два фургона от областна дирекция "Гражданска защита" в Русе ще бъдат изпратени за семействата,

В община Цар Калоян, където пороят по последни данни взел пет жертви и се издирват изчезнали хора, в сряда експерти ще направят оглед и оценка на състоянието на стените на миркоязовирите в региона. Част тях във вторник скъсаха преливниците си, а други не можаха да поемат прииждащите води. В проверките ще участва и министърът а околната среда и водите Джевдет Чакъров. Ще бъдат предприети мерки за възстановяването на хидросъоръженията, допълват от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Освен служители на Гражданска защита, там работят и армейски машини. За бедстващото население са осигурени от Червения кръст минерална вода и материали от първа необходимост.

В община Пазарджик са били отводнени над 30 къщи, както и отделението по физиотерапия на частната болница "Света Екатерина" и КАТ. Започва дезинфекцията на пострадалите частни и административни сгради. Електроснабдяването е напълно възстановено. Нивото на водата в язовирите в областта е в норма. Всички пътища са проходими. Започва оценка на щетите в града.

Заради поройните дъждове са затворени част от пътищата в страната. Срутване на крило на мост по пътя Донино-Кметовци-Боженци в област Габрово спря движението на превозни средства с тегло над 5 тона. Същата забрана важи и за пътя Рупци-Червен бряг в област Плевен. Пропаднал е банкет на пътя в участъка Ябланица-Златна Панега. Пороят е отнесъл мостове по пътя Дралфа-Чудомир в района на Търговище, което е наложило затварянето му. В района на град Цар Калоян пътното платно Русе-Разград е залято, движението е насочено по обходен маршрут Русе-Ветово-Сеново-Просторно-Киченица-Разград. Шосето Костенец-Самоков-София е затворено в участъците Радуил-Боровец, с. Пасарел, и около стената на язовир "Искър".

Нормализира и положението в Силистренско, където са паднали валежи от 39 до 72 литра на квадратен метър. Около полунощ е възстановено водоснабдяването на Тутракан.

В Пловдив пожарната е реагирала на 59 сигнала за пострадали обекти и са отводнени четири подлеза, дома "Майка и дете", магазини и над 45 жилищни сгради.

Обстановката в Софийска област се нормализира, през денонощието са отводнени жп гарата в Своге, РПУ - Сливница и две къщи. В Търговище е изпомпвана водата от училище, книгохранилище на НОИ, офис на областната управа и офис на радио.

От неделя досега звената на Националната служба "Противопожарна безопасност и защита на населението" са реагирали общо на 545 сигнала за произшествия, от които 261 отводнявания, 157 пожара и 92 аварийно-спасителни и помощни операции, съобщиха от МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България