Остават 10 дни за подаване на годишните декларации за доходите

Освен на място в офис на НАП, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат онлайн.

Гражданите, които през миналата година са имали доходи извън трудов договор, имат 10 дни да подадат годишните си данъчни декларации и да платят дължимите суми за четвъртото тримесечие на 2014 г., напомниха от Националната агенция за приходите (НАП). Последният срок за подаване на документите и погасяване на задълженията е 30 април.

От данъчната администрация напомнят, че най-лесния начин за подаване на декларация е по електронен път, тъй като това може да стане по всяко време на денонощието и не е нужно да се ходи до офисите на НАП. За изпращане на документите през интернет се ползва персонален идентификационен код. Хората, които все още не са се сдобили с такъв, могат да го направят безплатно в офис на НАП по постоянен адрес.

До момента са издадени близо 250 000 персонални кода на физически лица.

Освен декларацията за облагане на доходите, с кода могат да се подават осигурителните декларации 1 и 6, както и справката за изплатени доходи на физически лица. Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

До края на март в цялата страна са приети 200 000 декларации за облагане на доходите, като 70 000 от тях са подадени по електронен път.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?