Остават пет дни за ползването на данъчна отстъпка

На 31 март изтича и срокът за подаване на корпоративните декларации

Остават пет дни за ползването на данъчна отстъпка

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 1000 лв, напомнят от Националната агенция по приходите (НАП).

Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 2 май 2017 г. Тогава изтича срокът за подаване на декларацията и внасяне на подоходния данък.

Досега по електронен път декларациите си са подали 62 500 физически лица, като общо приетите формуляри в цялата страна са 150 хил.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 2 май 2017 г., защото 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден.

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

На 31 март изтича и срокът за подаване на фирмените декларации. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък, но не повече от 1000 лв.

Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г.

До момента в цялата страна са приети 345 000 корпоративни декларации, като 265 хил. от тях са изпратени по интернет, подписани с електронен подпис.

Неподаването на корпоративните декларации се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Преди седмица правилникът за прилагане на Закона за ДДС беше обнародван в Държавен вестник. Разясненията са важни, тъй като е необходима по-голяма яснота относно пропорционалното приспадане на данъчен кредит във връзка с данък "уикенд“, а също и при реда за деклариране и отчитане на ДДС на безвъзмездно предоставяне на хранителни стоки.

С документа се уреждат и редът и срокът за подаване от наследниците на справка-декларация и отчетни регистри за последния данъчен период при дерегистрация поради смърт на физическо лице или физическо лице - едноличен търговец.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?