Остават само пет регионални данъчни дирекции

Остават само пет регионални данъчни дирекции

Националната агенция за приходите (НАП) ще има нова структура, с която ще се премахнат 29-те териториални дирекции и ще останат само пет регионални. Преобразуването е в рамките на замислената от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков административна реформа, чиято чел е оптимизиране на администрацията и подобряване на функциите ѝ.

Реформата започна от Министерството на финансите и подчинените му приходни ведомства и амбициите на Дянков са тя да обхване цялата държавна администрация.

Петте регионални дирекции на НАП ще бъдат във Велико Търново (обхваща сегашните ТД НАП в Плевен, Ловеч, Монтана, Видин, Габрово и Враца), Варна (Добрич, Шумен, Русе, Силистра, Търговище, Разград), Бургас (Ямбол и Сливен), Пловдив ( Хасково, Кърджали, Смолян, Стара Загора, Пазарджик) и София (София област, Перник, Кюстендил, Благоевград). Към всяка регионална дирекция ще има дирекция "Средни данъкоплатци и осигурители".

Създава се и Национална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" с обхват цялата страна.

Сегашните ТД стават изнесени работни места и обслужването на гражданите и фирмите са запазва както е досега.

С въвеждането на новата структура ще се извърши и редуциране на числения състав на данъчните служби, като до Нова година ще има съкращение на 8% или 638 от работещите служители. Основните съкращения са на хора, които в сегашната структура заемат ръководни постове – шефове и зам.-шефове на данъчни дирекции, на отдели и на сектори.

Сегашните директори на ТД са поканени да подадат молби за напускане и ще бъдат преназначени на временни договори до обявяването на конкурси за заемане на новите длъжности.

Ако се прибавят и извършените с 10% съкращения през 2006 г., общият числен състав на данъчните служители в края на годината ще се окаже намален с 20%.

Според министър Дянков икономиите от съкращенията се отразят върху възнагражденията на всички данъчни служители и може да се очаква те да получат средно около хиляда лева като тринайсета заплата или друго годишно възнаграждение.

Ще бъдат конкретизирани критериите за големи и средни данъкоплатци, като целта е те да дават около 70-90% от данъчните приходи, както е в другите европейски страни. Вероятно в категорията големи данъкоплатци ще влязат около 1500 фирми, а в средни – между 5 и 6 хиляди.

Министърът отбеляза още, че предвижданите реформи са съгласувани с парламентарната комисия по бюджет и финанси, което ще улесни съответните промени в законодателството.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?