Остават сериозни различия между Вашингтон и Техеран по иранската ядрена програма

Остава значителна разлика в позициите на Техеран и Вашингтон по иранската ядрена програма, предупреди президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Франс прес.

Различията трябва да бъдат преодолени до крайната дата за постигане на споразумение 24 ноември. "Може да не успеем", призна Обама в интервю за Си Би Ес. "Въпросът в момента е дали ще можем да преодолеем тези трудности, за да може Иран да се интегрира отново в международната общност, санкциите да бъдат отменени постепенно и да имаме твърди гаранции, че те не разработват ядрена бомба", обясни Обама.

Двете основни различия са за бъдещата иранска програма за обогатяване на уран и за темпото, с което ще се отменят санкциите. Техеран иска индустриална програма за уран и незабавна отмяна на санкциите, а Западът предлага ограничена програма и график за постепенно вдигане на санкциите.

"Все още има разминаване" между страните по тази два въпроса, призна иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. "Ако другата страна покаже доказателства за добра политическа воля, ще може да се стигне до споразумение", увери той.

В преговорите в оманската столица Маскат участват иранският външен министър, държавният секретар на САЩ Джон Кери и специалния представител на ЕС за споразумение по иранската ядрена програма Катрин Аштън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят