Остават запушени и плащания по ИСПА, и по оперативните програми

Остават запушени и плащания по ИСПА, и по оперативните програми
ЕС не е доволен от гаранциите, които дават българските власти, че системите за контрол на разходването на европейски средства са работещи и ефикасни. Това заяви пред журналисти в Брюксел Денис Абат, говорител на ЕК, отговарящ за регионалната политика.

За да разреши Брюксел междинните плащания по европейските оперативни програми, страната ни трябва да се справи с няколко проблема. Първият е свързан с числеността и квалификацията в одитното звено на финансовото министерство, сега повишено в Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".

Вторият засяга цялостното въвеждане и ефективното функциониране на т.нар електронна мониторинг система за наблюдение и контрол на дейностите и плащанията по всеки отделен европроект, което отново е работа на финансовото министерство.

ЕК трябва да е абсолютно сигурна, че системите, контролиращи усвояването на парите от еврофондовте, са работещи и ефикасни, каза говорителят. "Топката е в полето на българските власти, от които очакваме достатъчни гаранции за това. Към този момент обаче не сме доволни от гаранциите, които те ни дават", допълни той.

На трето място Абът посочи влизането в сила и прилагането на закона за конфликт на интереси.

Още преди два месеца, когато БСП и ДПС решиха да преправят току що влезлия в сила закон за конфликт на интереси и по този начин блокираха действието му, еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер предупреди, че това заплашва да блокира и достъпа на България до структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

Работещ закон за конфликт на интереси е "неотменно условие" за издаването на оценки за съответствие на оперативните програми, каза Хюбнер в началото на февруари. Без оценките, които според първоначалните прогнози на правителството трябваше да се получат през януари, българските власти нямат достъп до 11-те млрд. евро, предвидени за страната до 2013 г.

Преструктурираното одитно звено не работи добре

Негативните оценки за Централния одитен орган по оперативните програми във финансовото министерство пък идват няколко месеца, след като кабинетът го преструктурира, за да отговори на изискванията на ЕК.

Ведомството беше издигнато до агенция с ново ръководство и "подплатено" с одитори от четирите големи одитни компании – KPMG, "ПрайсУотърхаус", "Ърнст енд Янг" и "Гранд Торнтън", на които им се плаща като в частна фирма.

Работата на агенцията е да изготвя оценките за съответствие на седемте оперативни програми – т.е., че изпълнението на програмата съответства на всички изисквания на ЕК. Тези оценки се пращат за одобрение в Европейската комисия, за да може да тръгнат същинските плащания по оперативните програми. В момента се ползва опцията за минимално авансово плащане за старт на програмите до 2010 г.

ЕК върна всички оценки за съответствие на оперативните програми, изготвени от одитната агенция преди преструктурирането ѝ.

Денис Абът каза още, че до края на този месец ЕК очаква България да представи нова одитна стратегия, а до края на май и преработените вече оценки за съответствие.

Също през май дирекция "Регионална политика" ще изпрати у нас експертна мисия, която да провери дали изпълнението на програмите отговаря на критериите на ЕК.

Ако всичко е наред и ЕК одобри оценките, междинните плащания ще тръгнат през лятото, каза Абът. Той добави, че и този срок зависи от създаването на надеждни контролни механизми у нас.

"Неочаквани развития"

Той подчерта, че краят на май не е непременно краен срок за размразяване на средствата по ИСПА. В общи черти това, което казваме е, че ЕК анализира получените документи от българските власти, поясни говорителят на еврокомисар Хюбнер, която отговаря за отпуснатите средства по предприсъединителната програма ИСПА.

Изразходването на тези средства в момента е спряно поради констатирани проблеми и нередности в Национална агенция "Пътна инфраструктура". Имаше обаче очаквания "замразяването" да бъде вдигнато до края на миналия месец.

Според Денис Абът такова "неочаквано развитие" е било забавянето на исканите от ЕК документи от българските власти за предприетите мерки за преодоляване на констатираните проблеми.

Имаше неочаквано развитие, и то е, че не получихме документите навреме. Сега обаче разполагаме с всички документи и не мисля, че може да има нови неочаквани развития. А ЕК трябва да спазва правилата. Имаме правила и не можем да ги променяме, това би било грешка, подчерта той.

Имаме, ако мога така да се изразя, сделка с българските власти. И тя е, че ако бъдат изолирани проблемите, конфликтите на интереси в агенцията по пътищата, и това бъде свършено по задоволителен начин, замразяването ще бъде прекратено. Това е сделката, каза говорителят, цитиран от БТА.

Той не смята, че има място да се прави каквато и да е връзка между решението за отлагане на решението за размразяване на средствата по ИСПА и предстоящите избори в България. Мислим само за този проблем и се опитваме да действаме по открит и честен начин. Имахме много дискусии с българските власти и виждаме, че те правят всичко възможно за преодоляване на трудностите, предизвикали замразяването, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес