Оставени на произвола пациентки съдят здравното министерство

Оставени на произвола пациентки съдят здравното министерство

Центърът за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) заведе в понеделник колективен иск от името на жени с рак на гърдата, оставени без лечение от Министерството на здравеопазването. Юристът от центъра Асен Георгиев обясни, че искът е за доказване вината на здравното ведомство, което е навредило на пациентите като не е осигурило медикамента херцептин. На по-късен етап ще бъдат предявени и финансови претенции, като всеки от потърпевшите може да заведе индивидуален иск. Към колективния иск могат да се присъединяват неограничен брой раково болни, на които е отказано лечение.

По данни от Националния раков регистър всяка година се диагностицират над 500 болни от рак на млечната жлеза, които трябва да се лекуват с херцептин. По данни на Министерството на здравеопазването през тази година е отпуснат херцептин за 220 жени, тоест повече от половината болни са оставени на произвола на съдбата.

Доц. Валентина Цекова, началник на клиниката по химиотерапия в болница "Царица Йоанна" обясни, че херцептинът е животоспасяващ медикамент и неосигуряването му в случаите, когато на болните е указано лечение с него, ги подлага на повишен риск от разсейки и смърт.

От центъра се надяват, че делото ще доведе до някаква промяна в политиката на здравното министерство, което до момента упорито отрича да има вина за липсващите лекарства. Междувременно обаче ръководеното от Евгений Желев министерство демонстрира и пълно пренебрежение към разследващите органи.

Комисия на МЗ, оглавявана от съветника на Желев д-р Иван Букарев, определи за победител в конкурса за директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология скандално отстранената доц. Петранка Троянова. Преди около месец Троянова бе отстранена от директорското място по искане на прокуратурата. Срещу нея има образувано досъдебно производство за престъпление по служба.

На нейно място за временно изпълняващ длъжността бе назначен Михаил Шиндов, който дотогава бе заместник на Троянова. Малко по-късно здравното министерство обяви конкурс за длъжността. Документи за участие подадоха Троянова и Шиндов. В последствие Шиндов услужливо се отказал от участие и в резултат Троянова отново е била избрана за изпълнителен директор на болницата.

Междувременно Теодора Захариева от ЦЗПЗ съобщи, че и други онколекарства се доставят нередовно в диспансерите в страната.

"Чакаме пациент да излезе от лечение, като не коментирам при какви обстоятелства става това, за да постъпи следващият", заяви Захариева. "Десетки пациенти са се обърнали за проблема с медикаментите в центъра, като по-голямата част са хора между 30-40 години", посочи тя.

Лекари и пациенти не са неясно по какви критерии здравното министерство определя количествата медикаменти, които да закупи и които винаги се оказват крайно недостатъчни. Неясни са и критериите, по които МЗ решава дали да включи един болен в скъпоструващото лечение или да го остави на произвола на съдбата.

От центъра разказаха, че самите диспансери понякога се отказват да пишат заявки за лекарства, тъй като преди това министерството им е казало, че лекарства няма. Когато пък все пак се изпрати протокол в МЗ, оттам го връщали или отказвали лечение на нуждаещия се пациент под различни предлози.

Включването в списъка с чакащите пък е друг абсурд, на който са подложени пациентите, които трябва да чакат с месеци, за да бъдат включени за лечение.

Лекари разказаха, че дори се е случило комисията към МЗ да одобри след дълго чакане за лечение пациент, който вече е починал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?