Оставете министър Нанков, зоват кметове

Смяната му можела да забави проекти

Николай Нанков получи защита от кметове, сн. БГНЕС

Сдружението на общините се обяви в подкрепа на подалия оставка регионален министър Николай Нанков и призова депутатите да го оставят на поста.

Кметовете на едни от най-големите български градове и общини смятат, че той има безспорни качества и евентуалната му смяна ще доведе до забавяне на подготвени и одобрени проекти, тъй като много неща зависят от министъра.

Само преди ден съветът на управляващата коалиция подкрепи поисканите от премиера оставки на регионалния, транспортния и вътрешен министър, които така поеха политическа отговорност за катастрофата край Своге. Това стана след седмица на спекулации дали Бойко Борисов няма да даде на заден заради настояването на кметове и депутати от ГЕРБ за опазване на Нанков, като междувременно представители на транспортния бранш поискаха същото за ресорния министър Ивайло Московски.

В понеделник премиерът обяви и кои са хората, които предлага за нови министри на мястото на отиващите си. Депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова е предложена да оглави ММРБ, зам.-министърът на икономиката Александър Манолeв – транспортното министерство, а главният секретар на МВР Младен Маринов да стане вътрешен министър.

Според кмета на Правец Румен Гунински от БСП, въпреки че МРРБ е едно от най-тежките министерства, министър Нанков се справя добре с работата си. Гунински каза още, че преди да се говори за това как оставките на тримата министри ще се отразят на управлението и дали ще решат проблемите, трябва първо да се изясни кои са виновните за тежката катастрофа край Своге, отнела живота на 17 човека.

"Аз не виждам пряка вина на министър Нанков или другите министри за този нещастен случай. Нека разследващите органи да кажат първо кой е виновникът, защото много се изговори през последните дни за този инцидент. Аз имам и една препоръка към министъра – нека има по-големи отговорности и изисквания към фирмите, които изпълняват тези обществен поръчки. Не чух нищо да се говори за надзора на фирмата", каза Гунински, цитиран от БНР.

Той обаче уточни, че право на министър-председателя е да предложи министрите в своя кабинет и той носи цялата отговорност.

Кметът на Димитровград Иво Димов (ГЕРБ), който е и заместник-председател на Сдружението на общините, твърдо подкрепя министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и е категорично против освобождаването му от поста, въпреки че сподели казаното от кмета на Правец, че все пак решенията ги взема премиерът.

"С работата си министър Нанков доказа, че местната и централна власт могат да работят в много добро взаимодействие, водени от принципите на диалога и сътрудничеството и най-вече водени от интересите на българските граждани. Това беше един от министрите, които спечелиха по категоричен начин нашето доверие", каза Димов.

Съществува риск от забавянето на проекти по Програмата "Региони в растеж" при смяната на Николай Нанков с Петя Аврамова, тъй като е необходимо технологично време, за да навлезе в работата следващият министър, допълни Димов. По думите му, тази оставка е прибързана и трябва да се помисли сериозно върху нея.

"Опитът, експертността, диалогичността на министър Нанков биха имали по-голяма обществена полза, отколкото неговото напускане", каза още Димов.

Той уточни, че не познава предложената за поста Петя Аврамова, но се надява, че изборът е правилен.

Преди ден председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че депутатите от партията ще подкрепят поисканите от премиера рокади в правителството. Същото ще сторят и депутатите от "Обединени патриоти", макар че тези от НФСБ ще гласуват против оставките на тримата министри, но ще подкрепят тримата нови.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?