Оставка е подала шефката на училището в Дебелт, където бе изнасилено дете

Директорката на училището в Дебелт, където бе изнасилено дете от по-голям ученик, е поискала да бъде освободена от поста си от 12 декември, съобщи в четвъртък заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Таня Вангелова ще бъде освободена от работа още утре, каза директорът на Регионалния инспекторат по образованието в Бургас Виолета Илиева.

Повод за оставката на Вангелова е инцидентът в училището със сексуално малтретирания петокласник Георги, който предизвика протести на родители.

Кастрева каза още, че е Регионалният инспекторат по образованието е започнал проверка по случая и са взети мерки за създаването на подкрепяща среда за децата в училището и за техните родители.

В училището в Дебелт са изпратени учители от ресурсния център във Варна и училищни психолози, съобщи зам.-министърът. Тя каза още, че върху Вангелова не е оказван натиск да напусне.

Кастрева коментира още, че директорката има вина по случая. Проверката в училището е установила пропуски в задействането на координационния механизъм за деца в риск, което е било пряко задължение на Вангелова.

"В мига, в който се е разбрало за случая с детето и ресурсният учител е докладвал, за това, че детето е споделило, че има някакъв проблем, директорката не е уведомила регионалния инспекторат и за мен това е абсолютно безотговорно", коментира заместник-министър Кастрева. Тя каза, че МОН се е самосезирало за насилието срещу детето и добави, че по случая проверки правят и други институции.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?