Оставка? Каракачанов готви милиардна сделка за кораби, но "всичко е възможно"

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Военният министър Красимир Каракачанов не дава сигнали, че планира да напусне поста, въпреки че по думите му към момента "всичко е възможно". Докато в София текат дебатите по вота на недоверие, той посети новия координационен център за Черно море във Варна, където бе придружаван от посланика на САЩ у нас  Херо Мустафа.

"Всичко е възможно, има варианти и много неща, които трябва да бъдат свършени. Все пак спазвам принципа, когато съм във военни формирования, да не говоря за политика", коментира лаконично Каракачанов. 

По думите му към момента за промени не се говори.

Разговори ще има, когато мине гласуването по вота на недоверия, каза той.

От ГЕРБ вече обясниха, че обсъждат всякакви варианти за изход от кризата, включително нов кабинет в рамките на този парламент, но без премиера Бойко Борисов. 

Октомври сделка за нови кораби 

Каракачанов съобщи, че продължават преговорите с германската компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), която бе избран да построи два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева. 

Той посочи, че заради коронавируса е имало спиране на разговорите между "Люрсен" и министерството, но след 16 юни те са били подновени. 

"Чувам опасения на някои коментатори, че заради икономическата криза можело проектът да се провали. Мисля,че е точно обратното. Заради икономическата криза всяка голяма компания има интерес да печели поръчки", посочи Каракачанов.

"Уточняват се детайлите, ще продължим с преговорите, защото амбицията ни е да ги довършим до октомври и да имаме готовност за подписване на договора", посочи той. 

Очакванията на МО са и двата кораба да бъдат построени в България. Очаква се подизпълнител на германската фирма да бъде българската корабостроителница "Делфин".

"Имаме подкрепа на САЩ"

Новият координационен военноморски елемент бе открит в началото на месеца. 

"Имаме подкрепа на САЩ, очакваме подкрепата и от Румъния, както ние подкрепихме Щаба за многонационалната бригада да е там", каза Каракачанов. 

Според него проектът е важен, за да се следи какво се случва в Черно море. В проекта се включва и Грузия (която не е член на НАТО), която ще ползва информацията като партньор. 

Идеята е центърът да координира информацията за морската обстановка и да обменя данни с Военноморското командване на НАТОи съседните държави. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?