Цветозар Томов за изхода от кризата:

Оставка на кабинета и договореност ГЕРБ и БСП да променят няколко закона за нови честни избори

Цветозар Томов, Сн: БГНЕС

Народът няма да се успокои, докато кабинетът "Орешарски" не подаде оставка, коментира социологът Цветозар Томов в понеделник сутринта след три дни на ескалиращи многохилядни протести.

"Става дума за политически гаф, след който нормалното политическо действие е оставка на правителството. Аз мисля, че преди да се стигне до оставка на правителството, хората няма да се успокоят", прогнозира Цветозар Томов пред БНТ и добави, че изходът е договореност между ГЕРБ и БСП в парламента за промяна на няколко закона, които да позволят провеждането на чести, модерни и цивилизовани избори.

"С Изборен кодекс тип "Искра Фидосова" няма смисъл да ходим на избори. Оставка на правителството е нормалното цивилизовано действие, защото то няма как да възстанови доверието в себе си, няма как да работи пълноценно. Орешарски показа, че е зависим - това е най-съществената причина на този гаф. Няма как да е искал това, което предложи. Оттук насетне такъв премиер няма как да се справи. Но парламентът трябва да продължи да работи, трябва да се намери формула, в която да продължи да работи", коментира Томов.

"Това, което прозира под събитията, е, че това мнозинство, което стоеше зад правителството като че ли няма сили да контролира корпоративните интереси, които са видими в парламента и някак си ги изведе на преден план. Това е, което притеснява хората и смятат, че в този формат - правителство с такъв тип парламентарна подкрепа зад него, няма как да продължи", добави анализаторът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Според него има два изхода от настоящата ситуация. Единият са изборите. Това обаче е скъп вариант и може да доведе до същото положение, каквото е в момента. Смилов смята, че анонсираният от Цветозар Томов вариант е резонен. Трябва до следващите избори, които най-вероятно ще бъдат напролет, да има договореност между първите две политически сили, подчерта той. Мнозинството от БСП и ДПС не може да гарантира едно правителство, което не е под влияние на корпоративни интереси, подчертаха гостите.

Споделяне

Още по темата

Още от България