Оставка на шефа на държавните мини

Андон Андонов, сн. БГНЕС

Изпълнителният директор на мини "Марица Изток" Андон Андонов е подал оставка. Причините за това решение са лични, предаде БНР в четвъртък. Оставката все още не е приета от борда на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), който притежава въгледобивното дружество.

Андонов участваше в конкурса за борд на предприятието, обявен от предишното ръководство на Министерството на енергетиката и се очакваше да остане начело заедно с другите двама досегашни членове на управителния съвет - Николай Диков и Георги Коев.

Сега обаче Андонов, който доскоро беше член и на борда на компанията майка БЕХ, се оттегля след седем години на поста.

При това положение ще трябва да се обяви нов конкурс за член на управителния съвет на държавните мини, а до вписването на новия шеф Андонов остава на поста, освен като не се сложи временно изпълняващ длъжността.

За първото тримесечие на 2021 г. Мини "Марица Изток" отчете загуба от 7.507 млн. лв. при положение, че година по-рано дружеството е отчело 7.572 млн. лв печалба, която обаче до края на 2020 г.се е трансформирала в близо 30 млн. лв. загуба.

Мините са пряко засегнати от намаленото потребление на въглища от топлоцентралите в комплекса през последната година. Дружеството има генерирани 7 милиона лева загуби, но няма задължения към контрагенти, коментира сега Андон Андонов:

"Вследствие рязкото намаляване на производството в комплекса, особено от ТЕЦ "Марица изток 2", намаляват и приходите на мините. Това е положението. Иначе, има открити въглища около 90 милиона тона, което никога не е било от основаването. Нека ръководство на енергетиката и на държавата да кажат дали бъдещето на на комплекса е поставено на карта. Нашата борба е мините да оцелеят, както и комплексът. Това е тема за улавянето на въглеродния двуокис и съхранението му, заедно с колегите от трите други централи. Лошото е, че този проект няма чуваемост в ръководството на енергетиката и на държавата, и ако остане само като проект, то нищо хубаво не очакват мините", каза още подалият оставка Андонов, който се счита за близък до ГЕРБ..

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?