Оставка на шефа на горската агенция заради конфликт на интереси

Свързана с него фирма доставяла колове за оградата срещу свинската чума на завишени цени

Григор Гогов

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов е подал оставка в петък, след като по-рано през деня журналистическо разследване разкри, че свързана с него фирма е доставяла на завишени цени колове за изграждането на оградата на границата ни с Румъния, за да спира африканската чума по свинете.

От агроминистерствотго съобщиха, че Гогов само е поискал да напусне след сигнали за получени сигнали за конфликт на интереси.

Тези сигнали са били проверени от инспектората на Министерството на земеделието, храните и горите и няма открити нарушения, но въпреки това са били изпратени до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за допълнителна проверка.

Оставката на Гогов идва, след като Нова телевизия разкри по сигнали от дърводобивния бранш, че фирма, близка до Григор Гогов, и доставяла колове за оградата срещу дивите прасета от Румъния за 3.25 лв бройката без ДДС при положение, че пазарната им цена била 1.40 лв.

Горската агенция и нейните служители изградиха оградата по границата с Румъния, за която земеделският министър Румен Порожанов твърди, че струва около 1.1 млн. лв. За строежа на съоръжението бяха командировани стотици служители на горските дирекции в страната, а как точно са избирани доставчиците на материали въобще не е ясно. От агроминистерството обещават да дадат точни разчети за финансирането на оградата, но като бъдат приключени всички мерки за превенция на заболяването. За борбата с чумата правителството отпусна 4.5 млн. лв., но Порожанов каза, че голяма част от оградата ще е за сметка на бюджета на Агенцията по горите.

Според проверените документи фирмата "Ес Им Джи енд Ко", която е цех за фурнири в Попово, е доставила 2300 кола на горската агенция на високите цени. Управител на фирмата е Милчо, който признава, че е подставено лице на Гогов и съпругата му Наташа.

Гогов признава, че "Ес Ем Джи" е свързана със сина му, както и че е осигурила колове за оградата, но не смята, че цените им са били завишени. Пред телевизията той твърди, че ведомството му се опитало да осигури колове по най-бързия начин и тяхната цена била 1 евро на линеен метър, заради сезона, в който не се добива дървесина. по думите му едвам били намерени колове в складове в Добрич и Суворово.

От бранша изчисляват, че цената на оградата може да доближи 3 млн. лв., тъй като само за командировъчни на горските служители да забиват колове и да опъват бодлива тел били за 700 хил. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?