Оставка на спряган за наследник на Путин

Оставка на спряган за наследник на Путин

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Игор Иванов, който се смяташе за един от възможните наследници на руския президент Владимир Путин, е подал оставка, съобщиха руските агенции в понеделник.

Според "Ведомости" официално за оставката на Иванов ще бъде съобщено в близките дни, а на 15 юли ще стане известно и името на новия секретар на Съвета за сигурност на Русия, съобщили за изданието високопоставени източници от изпълнителната власт.  Според тях изоставяйки Съвета за безопасност,  Иванов може да стане посланик в някоя от европейските страни. Други пък твърдят, че 62-годишният Иванов е решил да зареже държавната служба и да започне да се занимава с бизнес.

Според източник, близък до Кремъл, Иванов казал, че иска да напусне длъжността, на която се чувствал безполезен и тежко преживявал факта, че никой не се съобразява с него.

Като най-вероятен приемник на Игор Иванов се посочва генералният прокурор Юрий Чайка, за чиято оставка от няколко седмици циркулират слухове. Радио"Ехото на Москва"  лансира като други претенденти за поста на секретар на съвета за безопасност Виктор Черкесов, който е директор на Федералната служба за контрол върху разпространението на наркотиците, и председателят на Държавната Дума Борис Гризлов.

Изборът на президента Владимир Путин ще зависи от това дали иска да засили, или да отслаби Съвета, пояснява източник.

Възможно е обаче и Путин да не разпише оставката на Иванов, смятат висши чиновници.

Иванов бе назначен за Секретар на съвета за сигурност на 9 март 2004  г. Преди това той заемаше в продължение на шест години поста министър на външните работи на Русия, припомня Лента.ру.

Иванов се смяташе за един от възможните приемници на Путин, припомня в. "Новие известия". Негово предимство е опитът му и международните му връзки, а основният недостатък - безличността. През последните три години, въпреки високия пост, той избягваше публичността и не зае позиция по нито един от злободневните въпроси. Дори като министър на външните работи не даваше на медиите много поводи да говорят за него. Твърди се, че месечно печели между 5 и 7 милиона долара от бизнеса с игрални домове в Москва, които притежавал. Според слуховете кариерата си дължи на своя тъст, високопостовен съветски чиновник, а семейството притежавало недвижими имоти в Испания, Хърватия и Германия.

Споделяне

Още от Свят