Оставка на Светлин Русев задълбочи кризата с "Квадрат 500"

Светлин Русев, сн: БГНЕС

Академик Светлин Русев е поддал оставка като ръководител на Художествения съвет на Националната галерия "Квадрат 500". Това съобщи самият той в четвъртък пред телевизия "България On Air" и заяви, че причината е несъгласието му с действията на директора на галерията Слава Иванова след т.нар. климатична авария, която повреди множество картини.

Проблемите в галерията идват от незадоволените лични амбиции на г-жа Слава Иванова, които в развитието си стават вредни и опасни за цялата институция, заяви Русев и допълни: "При създадената ситуация в момента положението е обидно не просто само за съвета, то е рисково и за самата галерия."

Оставката му е депозирана при служебния министър на културата Рашко Младенов.

Светлин Русев оформи окончателната подредба на галерията, отворила врати преди две години след епичен ремонт, глътнал 27 млн. лева.

На 24 февруари т.г. стана известно, че над десет творби в новия мегамузей са били увредени заради на авария на климатиците в студените януарски дни и излагане на резки температурни амплитуди. Най-тежко е положението на около 10 произведения от фонда за чуждестранно изкуство от XV-XVI век в Зала 6, най-старите в колекцията. Щетите обаче не се ограничават до тях.

Две служителки на галерията, които дадоха гласност на случая, бяха спешно освободени от директорката Слава Иванова. Вината им се състои в това, че са разкрили щетите на художника Недко Солаков, който пък публикува във Фейсбук снимки на облепени в тиксо и хартия картини, пострадали от теча на климатика. Едва след неговата реакция няколко от тях бяха свалени за спешна реставрация.

Слава Иванова пенсионира двете уреднички Искра Захариева и Мария Димитрова заради "нелоялност" и "уронване на престижа и името" на галерията. Както се мотивира Иванова пред Нова тв, нейните служители трябвало да са "лоялни към каузата".

"Директорката на "Квадрат 500" Слава Иванова реши директно да отстрани двете служителки, които ми отвориха очите, за да видя част от безобразията ѝ. Тя е чиновничка, подкрепяна от силата на деня?", написа във Фейсбук Солаков в края на миналата седмица.

Двете служителки са навършили пенсионна възраст и заради това освобождаването им е напълно законно, макар че в тяхното положение има и други.

Това не е първият случай на саморазправа на Слава Иванова с неудобни служители. Миналата година тя уволни художник с 38 годишен стаж в Националната художествена галерия, "дръзнал" да се изкаже срещу поправките в Закона за паметниците на културата, подкрепяни от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.

Споделяне

Още по темата

Още от България