Оставката на българския кабинет може да е проблем за "Газпром"

Оставката на българския кабинет може да е проблем за "Газпром"

Оставката на българското правителство може да стане сериозен проблем за "Газпром" и проекта за газопровод "Южен поток", твърди в анализ руското издание "Комерсант".

До октомври в България ще управлява технически кабинет без достатъчно пълномощия за сериозни решения, а след това на власт може да дойде проевропейска коалиция. Съответно има риск "Газпром" да не успее с пускането на "Южен поток" до края на 2015 г., разсъждава вестникът.

През юни премиерът Орешарски "под натиска на САЩ обяви, че замразява строежа, и започна консултации с Еврокомисията, настояла за проверка на обстоятелствата във връзка с търга", пише изданието.

"Техническото правителство, което се назначава от президента, ще има право да преговаря за "Южен поток", но решенията му ще трябва да бъдат одобрени от парламента, а президентът Росен Плевнелиев (представител на ГЕРБ и привърженик на евроатлантическия курс) има право на вето", посочва изданието.

"Комерсант" напомня, че именно през управлението на ГЕРБ "бяха замразени и отменени руско-българските проекти за строежа на АЕЦ "Белене" и петролопровода Бургас-Александруполис", а "в сряда бордът на БЕХ не успя да вземе решение "Газпром" да кредитира с 620 милиона евро българската отсечка от "Южен поток".

"Газпром" и Европейската комисия не коментират положението. Редица източници на "Комерсант" смятат, че съдбата на "Южен поток" ще се решава "съвсем не в България" и общо взето няма значение кой ще дойде на власт.

Един от тях се съмнява, че София - дори с ново правителство и на фона на западния натиск, ще се откаже от газопровода. Ако спре транзитът през Украйна, ще пострада България, която почти няма алтернативни доставчици, а сумите от транзита и преференциалните цени за газа от "Южен поток" може да понапълнят бюджета.

Друг източник напомня, че през 2009 г. Бойко Борисов настояваше договореностите за "Южен поток" да бъдат анулирани и строежът му да се отложи с няколко години. Експертът Валерий Нестеров от руския "Сбербанк" допуска, че пусковият срок на газопровода може да бъде отложен с една година.

Споделяне

Още от Бизнес