Оставката на Борисова не отменя лекарските протести

Отстраняването на втори здравен министър в рамките на шест месеца завари лекари и пациенти в момент, в който те се готвят за протести заради кризисното състояние в сектора. Пред Mediapool и лекари, и пациенти коментираха, че оставката на Анна-Мария Борисова не решава натрупалите се в системата проблеми. Според някои тя дори ги задълбочава в настоящата ситуация.

Оставката ѝ се тълкува като провал на правителството в здравната сфера, не липсват и коментари, че основната вина за кризисната ситуация в здравеопазването е лично на премиера Бойко Борисов.

Като вина на Борисова се отчита рекламираната от премиера при встъпването ѝ в длъжност “некомуникативност“, поради която тя не е успяла да убеди, че секторът се нуждае от средства, а не от намаляване на разходите.

И след оставката на Борисова остава решението на Българския лекарски съюз (БЛС) за ефективни протести, а пациентските организации потвърждават позицията си, че стоят плътно зад лекарите. Основният мотив за протеста са неизплатените суми към болниците, заради които болници връщат пациенти, заплатите на лекарите и другия персонал се бави, а доставчици спират да зареждат с консумативи.

Не липсват и коментари, че Борисова е бушон, който е трябвало да изгърми, за да потуши поне малко напрежението от готвените ефективни протести на лекарите и вота на недоверие към правителството.

Оставката на Анна-Мария Борисова не отменя ефективните протести

“Оставката на Анна-Мария Борисова беше най-малкият проблем от всичките ни искания и тя не променя нищо. Решението на БЛС за ефективни протестни действия през октомври остава и дори днес имаше заседание на Обществения съвет в здравеопазването по подготовката им“, заяви пред Mediapool главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков. “Приветстваме достойната постъпка на Анна-Мария Борисова. Постъпката ѝ е достойна, защото тя разбра, че нищо не зависи от нея и е с вързани ръце. Как да прави реформа като са ѝ вързани ръцете и не ѝ е осигурено финансиране за тази реформа“, коментира Ленков. Според него Борисова може би действително малко късно е стигнала до това прозрение.

Станимир Хасърджиев от пациентската организация Конфедерация защита за здравето (КЗЗ) заяви пред Mediapool, че потърпевши от смяната ще са най-вече пациентите. “Това е най-неподходащият момент, в който да останем без министър, защото в края на годината се пускат търгове за лекарства, формират се определени политики при обсъждането на бюджета и т.н. В същото време се намираме в кризисна ситуация, в която пациентите са извън болниците – връщат ги, чакат, зачестяват смъртните случаи след обикаляне между болниците“, посочи той.

Хасърджиев заяви, че за пациентите оставката на Борисова не решава проблемите и те продължават да стоят зад лекарските протести, насрочени за октомври.

Зам.-председателят на БЛС д-р Стефан Константинов обаче смята, че оставката на Борисова би трябвало да се отрази по някакъв начин върху решенията на БЛС. Той уточни, че това е негово лично мнение и се аргументира с това, че оставката дава шанс да започнат най-накрая да се правят истински реформи в сектора.

Вината на здравния министър – в лошата комуникативност

“Тя има тежък характер, трудно комуникативна е и затова точно такъв човек ми трябва“ - така премиерът Бойко Борисов представи в Министерския съвет новия министър Анна-Мария Борисова на 7 април – ден на здравето и по ирония на съдбата – ден на лекарски протести. Половин година по-късно коментарите на лекари и пациенти са, че тази некомуникативност е основната вина на Борисова за настоящата ситуация в здравеопазването.

Според Хасърджиев вината на Анна-Мария Борисова за кризисната ситуация в здравеопазването е в това, че не е успяла да убеди финансовия министър Симеон Дянков, че здравеопазването се нуждае от повече пари, а не от намаляване на разходите. “Здравеопазването е скъпо по цял свят и днес за първи път откакто е министър, Анна-Мария Борисова го заяви публично. В правителството не се осъзнава, че системата се нуждае от средства и не може реформата да е насочена към намаляването им“, коментира той.

Стефан Константинов коментира пред Mediapool, че оставката на Борисова не решава неотложните проблеми на здравеопазването, които са от чисто финансов характер, но в перспектива дава възможност министерството да се оглави от човек, който се ползва с повече доверие. Според него от самото начало Борисова не е успяла да “влезе в сърцата на лекарите, на обществото като цяло и на политиците“.

Според Константинов има гаф с изтичането на концепцията, предвиждаща реграментиране на доплащането, която натежа в полза отстраняването на Борисова. “Гаф има, защото иначе добрата идея да се сложи ред в доплащането, изтече в суров и недодялан вариант, който позволи да се направят интерпретации, че трябва да се плаща с 20% повече неясно защо“, коментира той. Според него, ако концепцията беше по-добре премислена и представена, това е нямало да се случи. “Сега който и да заговори за доплащане под някаква форма, идеята вече е компрометирана“, каза той.

Според него като цяло има проблем с екипността в правителството. “Самият факт, че си отиват двама здравни министри говори за това. Проблемите не могат да се решат от един министър, бил той красавец, факир или какъвто ще да е. Трябва да се гледа в една посока по отношение на реформите от цялото правителство“, смята Константинов. Иначе той е на мнение, че не толкова лошата комуникативност колкото това, че Борисова не е професионален политик и е отказала да се държи като такъв, са довели до неприемането ѝ.

Оставката е признание за провал на правителството

Оставката на Анна-Мария Борисова беше неизбежна и е знак за провал на здравната политика на правителството, коментира пред Mediapool д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). По думите му Борисова се явява бушон, който гърми, за да потуши повсеместното недоволство срещу състоянието на здравната система в момента.

Според Кацаров обаче основната вина за случващото се е на премиера, защото той осъществява кадровия избор на министри. По повод признанието на Борисова, че е заложник на финансовия министър Симеон Дянков, Кацаров коментира: “Нали не смятате, че това става без знанието на премиера?“. Според него единственият полезен ход оттук нататък пред новия здравен министър и правителството е радикално да се смени концепцията за здравеопазването - с по-малка намеса на държавата и повече пазарни отношения.

Според него тоталната смяна на концепцията няма да отнеме кой знае колко време, тъй като по думите му решенията са елементарни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?