Оставката на ирландски вицепремиер предотврати падане на правителството и избори

Вицепремиерът на Ирландия Франсис Фицджералд

Вицепремиерът на Ирландия Франсис Фицджералд подаде оставка, с което предотврати падане на правителството и насрочване на нови избори в момент, когато се водят преговори за Брекзит с ключово значение за границата със Северна Ирландия, предаде Франс прес.

"Днес взех решение да връча оставката си на премиера", обяви Фицджералд в акаунта си в Туитър и обясни, че е била водена от желание "да се избегнат ненавременни и потенциално дестабилизиращи избори в решаващ от историческа гледна точка момент" от дискусиите между Лондон и Брюксел по излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Оставката беше поискана от опозиционната партия "Фина фойл", с която формацията "Фина гейл" на премиера Лио Варадкар трябва да си сътрудничи, тъй като не разполага с парламентарно мнозинство. "Фина фойл" беше заплашила, че в противен случай тази вечер ще гласува вот на недоверие на правителството.

След оставката на Фицджералд вотът беше оттеглен.

Фицджералд се озова в центъра на съдебно разследване заради разкрита неотдавна информация за полицейския сержант Морис Маккейб, който разобличи злоупотреби в полицейското си управление. По време на разследването адвокатите на полицията се опитаха да дискредитират показанията на Маккейб, като го обвиниха в правонарушения. Стана ясно, че през 2015 г., когато Франсис Фицджералд е била министър на правосъдието, тя е получила електронно писмо с информация за опитите на полицията да хвърли съмнение върху показанията на разобличителя, но не е предприела никакви действия да го защити. Това породи подозрения, че тя също е участвала в опитите за дискредитиране на Маккейб.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа