Оставката на Михаил Константинов не успокои БСП и раздразни ГЕРБ

БСП не са напълно удовлетворени от намерението на председателя на "Информационно обслужване" да подаде оставка, защото имало съмнения, че "той остава на заден план, за да манипулира изборите". "Оставката само на Михаил Константинов не е достатъчна", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев в петък на страницата си във Фейсбук. Според него важен въпрос е дали Константинов остава член на Борда на директорите на "Информационно обслужване".


"Кога ще има заседание на Борда, което да вземе отношение по депозираната оставка? Имам тежки съмнения, че той остава на заден план, за да манипулира изборите”, изтъкна лидерът на БСП.

Той изрази недоумение - защо и изпълнителният директор на фирмата не е подал оставка."Това е все едно Бойко Борисов да си тръгне, а да остане Цветан Цветанов. Позицията си по темата съм казал преди повече от две седмици пред президента Росен Плевнелиев. Разбирам, че служебното правителство има да решава много задачи в кратък срок, но въпросът е от изключителна важност и не бива да бъде решаван частично”, твърди Станишев.


Очевидно раздразнен от най-новата прогноза на проф. Константинов, че партията му ще спечели много по-малко от очакваното на предстоящите избори и ще остане още един мандат извън властта, Станишев коментира, че не е работа на Константинов да се занимава с БСП, а да обърне внимание на срива на десницата и дали няма личен принос за това.

"Първо обаче да се самоопредели дали не е предпочел вече ГЕРБ пред десницата”, добави Станишев.

ГЕРБ атакува "популистите от новата тройна коалиция БСП, ДПС и ДСБ"

"С днешния си акт този човек (Михаил Константинов – бел.ред) продължава да печели доверие и одобрение към личността си", заявяват от пресцентъра на ГЕРБ.

 

"Уважаваме постъпката на проф. Константинов, когото всички познават като дългогодишен и изключителен експерт в областта на изборния процес. Той се е доказал като безспорен професионалист, авторитет и член на няколко централни избирателни комисии. През всичките тези години в работата си проф. Константинов не се е дискредитирал по никакъв начин и продължава да печели уважението на огромна част от българското общество", пишат от ГЕРБ.

 

"Надяваме се, че след като проф. Михаил Константинов подаде оставка, най-после популистите от новата тройна коалиция (БСП, ДПС и ДСБ) да оставят изборните институции и органите, съгласно Избирателния кодекс, да си вършат работата, прилагайки изцяло разпоредбите на българското законодателство", твърдят още от партията.

 

ГЕРБ твърдят, че Станишев се опитва да кадрува в дружеството. "Може би Станишев се опитва да разчисти терена за връщането на Азер Меликов в "Информационно обслужване”, на което от ГЕРБ категорично се противопоставяме, защото контрастът между проф. Константинов и Азер Меликов е очевиден", казват доскоро управляващите.

С позиция за оставката излезе и СДС, чийто председател Емил Кабаиванов заяви: "Срамно е, когато човек е обвиняван за евентуални бъдещи престъпления, без досега да е извършил такова. Това е връщане към сталинизма".

Срамно е, когато хората на улицата не искат и да чуват за несменяемата политическа класа, а същите тези политици оказват и продължават да оказват натиск върху институции, с единствената цел за личното си оцеляване, пише в позицията.

"Срамно е дори да бъдат сравнявани, като професионални качества, личности като проф. Михаил Константинов и Азер Меликов", добавя кметът на Карлово Кабаиванов. По думите му още по-срамно е, когато кампанията на БСП и ДПС е подкрепена от ДСБ. "Срамно е, но не е нито за първи път, нито за последен", твърди още Кабаиванов. СДС подкрепят "личността на проф. Константинов и са против опитите той да бъде компрометиран като човек и демократ".

Споделяне

Още по темата

Още от България