Оставката на Петко Сертов последвана от спекулации за наследника му

Оставката на Петко Сертов последвана от спекулации за наследника му

Оставката на председателя на Държавната агенция за национална сигурност Петко Сертов, за която бе потвърдено от правителствената информационна служба, че действително е депозирана при министър-председателя Бойко Борисов в края на миналата работна седмица, бе последвана в медиите от предположения кой ще замени Сертов на поста. Както е известно изборът на Сертов за поста председател на ДАНС бе направен под личния натиск на предишния премиер Сергей Станишев, на когото принадлежеше и замисълът за създаването на агенцията отчасти и като противодействие на прекомерно силния тогава вътрешен министър Румен Петков.

Поради липсата на каквито и да е коментари от страна на премиера Борисов за случая "Сертов" до неделя следобед, медиите тиражираха очакването, че няма спор по това, че оставката ще бъде приета още в началото на следващата седмица.

Процедурата изисква оставката да бъде узаконена с указ на президента по предложение на министър-председателя, като се очаква да няма разногласие между двамата за този акт.

Няколко фактора се сочат като причина за оттеглянето на Сертов. Пред БНР в неделя депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров и бившият депутат от ДСБ Атанас Атанасов – първият някогашен ръководител на разузнаването, а вторият - на контраразузнаването, и двамата - в правителството на Иван Костов, бяха единодушни за основната причина за оставката на Сертов. А именно, че оглавяваната от него агенция не е свършила това, за което формално бе създадена и каквито бяха очакванията към нея както от обществото, така и от Брюксел – да противодейства на организираната престъпност, корупцията по високите етажи и не на последно място – в антитерористичната дейност и борбата с наркотрафика.

Според Гяуров и Атанасов със зрелищни и нискоефективни акции агенцията се е намесила в несвойствени дейности като аферата със сайта "Опасните" и побоя над журналиста Огнян Стефанов, с разработката "Галерия" с подслушването на депутати и журналисти.

И двамата отхвърлиха основна причина за подадената по убеждение или под натиск оставка да е свързана със загубата на доверие на агенцията от страна на партньорските служби.

Както стана ясно, в края на миналата година на Петков Сертов е била отказана виза за САЩ, където той е трябвало да се срещне с представители на американските спецслужби. В неделя по БНР бе уточнено, че новината за отказа е била съобщена от Атанас Атанасов в едно от предизборните студия в БНР, но е минала напълно незабелязана.

За отказа напомни ротационният председател на комисията за ДАНС в парламента Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция.

"Въпросът е, че ДАНС се нуждае от радикални реформи, резюмира в неделя пред БНР Атанас Атанасов. "Бяха напомпани до безкрайност очакванията, че службата ще се справи с корупцията по високите етажи на властта, а тя няма капацитета за това. Нещо повече, ДАНС беше създадена не за да се разкриват тези престъпления, а за да се прикриват", заяви той.

Според него, ако ДАНС се върне в областта на контраразузнаването, "може би ще бъде по-незабележима, но ще върши повече работа".

Според него ще бъде добре новият председател на ДАНС да е човек, който е започнал да работи в системата на сигурността след 1990 г., за да се прекъсне порочната връзка с бившата Държавна сигурност. Както е известно, сегашният председател на ДАНС Петко Сертов е бивш щатен служител на ДС.

Медиите в неделя намесиха името на бившия зам.-председател на ДАНС Цветлин Йовчев за наследник на Сертов. Той напусна агенцията след конфликт с прекия си началник през есента на 2008 г. Причина стана скандалът около разработката "Галерия", която бе осветена от тогавашния депутат от левицата Татяна Дончева. Заради това служители на високи постове в ДАНС се "разбунтуваха" срещу политическата, според тях, намеса на Дончева във вътрешните дела на агенцията и настояха с безпрецедентна за военизиран орган подписка това да спре. Заради скандала Цветлин Йовчев и другият заместник на Сертов Веселин Марков подадоха оставки и бяха скоростно освободени.

За Йовчев Атанас Атанасов каза, че е професионалист, с когото той работил в контраразузнаването. В ДАНС ресорът на Йовчев бе същият.

Косвено Атанасов даде да се разбере, че Йончев няма да е никак лош избор за наследник на Сертов, но подчерта, че изборът е в правомощията на премиера и той лично няма никакво намерение да кадрува.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?