Оставката на Петкова вече е под въпрос

Решението е отложено до доклад на службите за сделката с ЧЕЗ в четвъртък

Оставката на Петкова вече е под въпрос

Решението за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която бе подадена по искане на премиера Бойко Борисов и приета от него светкавично, се отлага. То ще зависи от изслушването в четвъртък на специалните служби и данъчните за извършваните от тях проверки на сделката за продажбата на българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ на малката фирма без опит "Инерком", чиято собственичка Гинка Върбакова е приятелка с Петкова от 20 години.

"Всеки може да има приятел, Теменужка Петкова беше достатъчно доблестна да каже: Да, познавам, я! и си подаде оставката. Днес, като разговарях с Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов и те казаха, че не е нужно, не е правилно да се взима оставката преди да проверим всичко, което е станало", заяви Бойко Борисов пред журналисти в парламента, където във вторник следобед внесе предоставени от Чехия документи по финансирането на сделката.

Преди това въпросът с оставката на Петкова и евентуалния ѝ наследник на поста бе обсъден на заседание на коалиционния съвет на управляващата партия с "Обединените патриоти" в Министерския съвет. Решено е било да се свика в четвъртък съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и за наблюдение на специалните служби, на което да бъдат изслушани органите, които имат отношение към проверката на сделката за ЧЕЗ. Тогава евентуално ще решим за оставката на Теменужка Петкова, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти.

През уикенда премиерът Бойко Борисов нареди да се извършат проверки по сделката от страна на ДАНС и НАП.

За намеса на парламента и проучване от негова страна на сделката между ЧЕЗ и "Инерком" призова междувременно и международната антикорупционна организация "Прозрачност без граници". Призивът е да се изясни произходът на средствата, да се обсъдят рисковете от попадане на стратегическото предприятие в ръцете на офшорни компании, както и произходът на финансовите ресурси, с които компанията "Инерком" ще оперира, за да изпълнява своите задължения според дадения лиценз.

На предстоящото в четвъртък заседание в парламента ще се покани и представител от президентската институция, заради ангажираността, проявена от държавния глава. Радев във вторник се усъмни в скрито придобиване на активите на ЧЕЗ и каза, че обмисля дали да не свика консултативния съвет за национална сигурност заради сделката с "Инерком".

"Да може и неговият представител да бъде информиран от съответните органи, за да можем действително да намалим напрежението и да няма интерпретации в публичното пространство", обясни Цветанов.

След като приключат изслушванията и дебатите, оставката на енергийния министър Теменужка Петкова ще бъде разгледана и ще се реши дали да бъде приета, или да се търси вариант за нов министър, но това да стане на по-късен етап, заяви Цветан Цветанов.

Коалицията е стабилна и ние сме заедно, каза Цветанов като аргумент, че в упхравлението няма проблеми. Волен Сидеров, който сутринта в телевизионно интервю заяви, че Делян Добрев е незаконен депутат, защото е в оставка, след срещата в Министерския съвет, че след заседанието на двете комисии ще реши дали да поиска оставката на Добрев.

Думите на Борисов за оставката на Петкова индиректно потвърждават неофициалните информации, че в момента се ърси начин тя да бъде запазена на поста. Причината е, че поисканото от Борисов нейно оттегляне, за да няма репутационни проблеми за правителството, всъщност предизвика още по-голям скандал. Опонентите на премиера го нападнаха, че си измива ръцете с нея, за да прикрие, че сделката с Гинка Върбакова е договорена през правителството и се ползва с политическа подкрепа.

Борисов отново отрече да има нещо общо със сделката за ЧЕЗ и обвини БСП, че му спретва сценарий за сваляне от власт, както това стана през 2013 г., когато след граждански протести Борисов подаде оставка. Сега обаче премиерът се закани, че оставки няма да има.

След като Петкова обяви оттеглянето си в петък, за неин наследник се спрягаше заместникът ѝ Жечо Станков, който втори мандат е част от кабинета ѝ. После се завъртяха имената на депутата от ГЕРБ Валентин Николов, който бе шеф на АЕЦ "Козлодуй" и на шефа на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев. Добрев вече бе министър на енергетиката в първия кабинет на ГЕРБ и има проблеми с оставането си в парламента, след като подаде оставка като депутат, тя бе отхвърлена, но междувременно оттеглена от депутата, след което конституционният съд реши, че парламентът няма право да не приема оставка на народен представител.

Не съм съгласна с оставката на Теменужка Петкова, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю пред БНТ във вторник, което подхранва съмнението дали оставката на енергийния министър ще бъде приета.

"Може би Теменужка Петкова иска да премахне всякакви съмнения за свое участие в тази сделка и така е решила. Аз не бих се съгласила с тази оставка. Много добър министър е. От 800 милиона лева в сектора загуба тя направи така че да има печалба", каза Караянчева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?