Оставката на Свинаров поискаха работниците от "Терем" - Пловдив

Работници от пловдивския клон на Терем започнаха ефективна стачка заради неплатени заплати и поискаха оставката на министъра на отбраната заради неспазените от него поредица от подписани споразумения за осигуряването на трудова заетост. Работещите в пловдивския завод на Терем "Георги Бенковски" имат неизплатени заплати от април 2003 г., както и други просрочени стари задължения, които са в размер на 4 млн.лв.

Протестиращите, организирани от КНСБ, претендират министерството на отбраната да изплати и дължимите към пловдивския клон 800 000 лв. за ремонта на 6 самолета по договора с РСК МиГ. Те искат ведомството да погаси и над 2 млн.лв. за изработени от тях поръчки в периода 1997 - 2002 г., предаде БНР.

Преди ден в София министър Свинаров запозна представители на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" с преструктурирането на Терем. Програмата предвижда в срок от три месеца всеки от клоновете в рамките на "Терем" ЕАД да се преобразува в самостоятелно търговско дружество - ООД.

Целта е да бъдат изчистени задълженията на клоновете, за да бъдат по-привлекателни за приватизация, обясни министър Свинаров. Предстои да се реши в кои клонове държавата да запази участие и в какъв процент - той може да е 34 или 50 на сто.

Свинаров добави, че се предвижда след това да има задлъжнялост само на едно централно акционерно дружество. Погасяването на задълженията на заводите, които са над 20 милиона лева, ще стане чрез отпускането на банкови кредити от централата на дружеството.

От Министерство на отбраната обявиха, че се ангажират да бъде приложен адекватен компенсаторен механизъм, чрез който да се потърсят възможности за облекчаване на социалните последици, включително чрез изплащане на еднократна помощ на съкратените работници, намиране на друга трудова заетост в същия регион и др. По думите на Свинаров, по време на преструктурирането съкращенията могат да достигнат до 50% от работещите в 9-те клона на Терем.

Подкрепяме преструктурирането и приватизацията на дружеството, само ако си получим преди това парите, заявиха днес протестиращите в Пловдив, които ще стачкуват ефективно още два дни.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?