Оставки в ДБГ заради декларираната подкрепа за Мая Манолова

Найден Зеленогорски напуска партията и застава зад Борислав Игнатов за кмет

Оставки в ДБГ заради декларираната подкрепа за Мая Манолова

Четирима от ръководството на ДБГ, начело със зам.-председателя Найден Зеленогорски, напускат партията. Причината – решението на ръководството на ДБГ да подкрепи бившия депутат от БСП Мая Манолова за кмет на София.

Партията напускат още Виолета Донева от Изпълнителния съвет и Филип Симеонов и Пеню Пенев от Националния съвет. Те ще правят нов десен проект, който да е "мост за обединяване на дясното" и протягат ръка към "Демократична България". Вместо Манолова, те подкрепят кандидата на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов.

Така след решението на Зеленогорски да напусне ДБГ, единственото по-разпознаваемо лице в малката партия, създадена преди години от Меглена Кунева, остава председателят ѝ Димитър Делчев.

Абсурдът дясна партия да подкрепя ляв кандидат

"В устава на ДБГ е записано, че партията е дясна. За нас е абсурдно дясна партия да подкрепи ляв кандидат. За нас дясното е кауза. Аз се смятам за десен политик от януари 90-та година. Няма как след 29 години да стана ляв", каза Зеленогорски.

Според Зеленогорски "логиката "няма ляво, няма дясно" не работи" и това е доказано в миналото.

"Това е убийство на една партия. Хладнокръвно убийство на една дясна партия. Как ще го обясним на десните ни партньори в чужбина? Хайде, да беше ляв кандидат в някоя малка община – добре. Но става дума за София и кандидатът не е някой, който мимоходом е минал през БСП", каза Зеленогорски.

По думите му ДБГ е трябвало да положи повече усилия в преговорите за консолидиран десен кандидат за София. "Беше избран екип начело с председателя. На последното писмо на "Демократична България" част от членовете реагираха с насмешка при положение, че формацията има 20% в София", разказа Зеленогорски.

"Мост за обединение на дясното"

Зеленогорски и другите трима подали оставки от ДБГ обявиха, че ще правят нов политически проект, който "ще има една цел – да бъде мост за обединяване на дясното след годините на разцепление".

Те твърдят, че не са говорили с други членове на ДБГ и не са убеждавали никого да ги последва.

"Не сме се обаждали на други хора да напускат партията. Напротив, аз дори смятам, че в този момент е най-добре хората да си участват на изборите, да си свършат работата. Като направим проекта, ще го видят и ще решат дали да се присъединят. Не бихме звънели да убеждаваме хора. Но има сътресения в момента, в партията има членове от репресирани семейства, те трудно преглъщат тази подкрепа", каза Зеленогорски.

Пенев обаче прогнозира, че ще има и други оставки, включително и от столични структури.

Идеята на новия проект била да е децентрализиран -да не се управлява от партийна централа в София, а от регионите. "В този проект участват много настоящи и бивши кметове, както и представители на местни власти, които изпитват доверие към мен и аз към тях. Имаме големи амбиции да се справим добре", каза той.

Протегната ръка към "Демократична България"

Логично четиримата отцепници обявиха, че виждат свой идеен партньор в "Демократична България" (ДБ) и се надяват на бъдещи преговори с обединението, но ще си сътрудничат и на предстоящия вот.

"Ние подкрепяме кандидатурата на Игнатов, работил съм с него. Изключително подготвен, образован и почтен човек. Има ясна визия София накъде трябва да върви", каза Зеленогорски.

От думите му се разбра, че настоящият кмет на Плевен Георг Спартански ще бъде подкрепен от ДБ. Ще си сътрудничат и при кандидатурите за Добрич и Шумен, а за Варна и Пловдив още се водят преговори.

В същото време обаче Зеленогорски е готов да застане и зад кметовете в Монтана и Кюстендил - Златко Живков и Петър Паунов, които вече бяха подкрепени от СДС и ГЕРБ, а "Демократична България" е противник на модела на управление на ГЕРБ. Ще подкрепят и кандидати на ДБГ.

Ръководството на ДБГ огорчени от напускането на Зеленогорски

По-късно в четвъртък Изпълнителният съвет на ДБГ излезе с позиция, в която "изразява огорчение от решението на г-н Найден Зеленогорски да напусне партията, най-вече за начина, по който беше направено и избрания момент".

Оттам "декларират своето уважение" към желанието на Зеленогорски да работи за обединение на дясното в България, но имат критики за желанието му да създаде нова формация:

"Не считаме, че при наличието на десетки десни партии, сред които и такава, учредена неотдавна от друг бивш член на ДБГ, обединението се постига със създаването на още една нова, но искаме да вярваме в искреността на мотивите", пише в позицията на ръководството.

Според Изпълнителния съвет подаването на оставка месец и половина преди изборите цели разколебаване на партията в целта ѝ за "разрушаването на монопола на ГЕРБ в местната власт".

"Подобно действие няма да донесе дивидент на някой от десните кандидати за кметове в София, а има за цел да навреди на ДБГ и да подпомогне ГЕРБ. Политици с 29 годишен опит добре си дават сметка за това", казва ръководството.  

Споделяне

Още по темата

Още от България