Оставки във фонд "Земеделие" заради загуба на европари

Оставки във фонд "Земеделие" заради загуба на европари

След драматично заседание с животновъдите за неизплатени европейски субсидии ръководството на фонд "Земеделие" - изпълнителният директор Васил Грудев и двамата му заместници Свилен Костов и Иван Капитанов, както и главният секретар Димитър Стефанов, са подали оставки пред министъра на земеделието Димитър Греков. Това твърдят източници на Mediapool.

"От вас научавам. Няма такова нещо", категорично отрече медийният съветник на министъра Еньо Зяпков.

От фонд "Земеделие" потвърдиха пред Mediapool, че Свилен Костов, който отговаря за директните плащания на площ е подал оставка, но не знаеха за останалите. Васил Грудев не вдигаше мобилния си телефон.

Първо оставките си подали заместниците на фонда и главния секретар, след което и изпълнителният директор Васил Грудев в знак на солидарност с тях, твърдят източниците на Mediapool. Не е ясно дали земеделският министър Димитър Греков им ги е приел.

По предложение на Греков миналата седмица за титуляр на овакантения пост за шеф на фонда беше назначен Васил Грудев. В същото време обаче се бави назначаването на заместниците му. Неофициално се твърдеше, че Грудев ще остане на поста до Нова година, след което ще бъде сменен генерално заедно с директорите на всички управляващи органи по оперативните програми, по които губим европейски средства.

Междувременно в."Труд" съобщи имената на петимата заместници на фонда, публикувайки подготвено проекторешение. Според него Свилен Костов го махат като зам.-изпълнителен директор и на негово място ще бъде назначен Николай Гочев, който поема директните плащания на площ.

Другият заместник в момента Иван Капитанов оставаше, според публикуваното проекторешение, но като финансов директор.

За договорирането на проектите по Програмата за развитие на селските райони е планирано да отговаря Виолета Александрова. По времето на кабинета "Станишев" тя бе шеф на дирекция "Сертифициране на разходите във фонда". В началото на мандата на ГЕРБ бе освободена от фонда и назначена за зам. изпълнителен директор на Агенцията по рибарство. Около година по-късно бе освободена от този пост, след като се разбра, че страната ни губи по програмата 8 млн. лева.

С оторизиране на плащанията по Програмата за развитие на селските райони и на програма "Рибарство" е предложен Велин Велев. По времето на кабинета "Станишев" той бе шеф на дирекция "Прилагане на мерките за развитие на селските райони". Велев нашумя в медиите след сигнал от бившия депутат Яне Янев, в който се твърдеше, че срещу него и други експерти е образувано досъдебно производство по подозрение, че изнудват фермери да правят европроекти през определени консултантски фирми. За Велев имаше и сигнал от службата за борба с измамите ОЛАФ, а той беше арестуван, но по-късно освободен. Не е ясно каква е съдбата на проверката на прокуратурата срещу него.

За зам.-директор ще бъде назначен и Деян Недялков. Той бе сред първите служители, назначени в агенция САПАРД при старта на предприсъединителната програма. Недялков е кум на Ивайло Тодоров, който е шеф на Асоциацията на земеделските производители в България. Съпругите и на двамата работят във фонд "Земеделие".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?