Оставките в БСП започнаха от Пловдив, Бургас и Добрич

Заради изборни загуби лидери на БСП по места започнаха да подават оставки. Пръв в понеделник се оттегли шефът на социалистите в Пловдив Захари Георгиев, който бе кандидат за кмет. Последваха го председателят на общинската организация в Бургас и депутат от левицата Стойко Танков, оставки дадоха и червени в Добрич.  Шефът на националния предизборен щаб на партията Евгений Узунов коментира, че оставките надали “автоматично” ще решат проблемите.

Шефът на БСП-София Румен Овчаров за пореден път не отговори ясно дали ще поеме отговорността и ще си подаде оставката заради провала в изборите в столицата, където кандидатът на партията Бриго Аспарухов остана трети след десния претендент Мартин Заимов.

С аргумента, че БСП е втора в София с оглед на получените гласове за общински съветници – 16.54%, след ГЕРБ и преди десницата и с думите, че “загубата днес не изглежда толкова тежка”, Овчаров обяви, че резултатът им е по-добър значително в сравнение на този в Пловдив, Варна, Бургас, Русе. Той посъветва журналистите, когато “разсъждават на тема оставката на Румен Овчаров, да питат и за оставката на лидерите на БСП във Варна, в Бургас и в ред други градове, където резултатите са по-слаби, отколкото в София”.

Овчаров посочи, че основната задача на социалистите в столицата е да спечелят деветте районни кметства, където техните представители отиват на балотаж срещу кандидатите на ГЕРБ. По думите му градската организация е била “поставена в нечовешки условия” през последната година и половина, когато срещу нея се е била “изсипала помия” и от опонента им Бойко Борисов, и от “част от наши другари”.

“Опасно е ГЕРБ да има монопол върху цялата власт в столицата”, обяви Овчаров. Допълни, че ако се предоставят на Бойко Борисов и районните кметове, “този монопол е прекалено опасен за София, за да си позволим да го допуснем”. Затова БСП ще търсят подкрепа от всички останали политически сили.

Овчаров посочи, че въпреки острите критики на Бриго Аспарухов за “отчайващия” резултат на БСП и кризата в партията, социалистите не се отричат от кандидата си.

Самият Аспарухов след края на брифинга в НДК в изборната нощ си тръгна видимо сърдит. Социалисти разказаха, че дори не си е взел “довиждане” с ръководството.

Шефът на предизборния щаб Евгений Узунов повтори в понеделник, че БСП има 1265 общински съветници (23. 73 на сто) и 51 избрани кметове на първи тур, двама от които са на областни градове - Варна и Смолян. Кандидати на БСП ще бъдат на балотаж в 17 областни града, в 10 от които са с водещи позиции, допълни той.

Оттеглящите се

“Загубих на тези избори, а партията ми не спечели, затова моето решение е, че подавам оставка като лидер на БСП в града”, каза Захари Георгиев, който за втори път се пробва за кмет на Пловдив. Тепърва ще се решава дали цялото местно ръководство ще подава оставка. “Очаквах балотаж, но животът не свършва с тези избори, а пловдивчани ще имат управление, каквото си избраха сами”, подчерта Георгиев. Още на първи тур за кмет на града бе избран Славчо Атанасов (ВМРД /ГЕРБ)

Шефът на общинската организация на БСП в Бургас Стойко Танков пое отговорност за изборната загуба на кандидат-кмета Йоан Костадинов. Битката на балотажа там ще е между ГЕРБ и “Атака”, а с пет души в общинския съвет социалистите ще са опозиция. Това ще е тежък, но оздравителен период за нас, каза Танков.

Депутатът и областен лидер на БСП в Добрич Ясен Пенчев смята, че партията там е загубила “катастрофално”. Кандидатката за кмет на ГЕРБ спечели с рекордно висок процент още на първи тур, местният парламент ще се управлява също от ГЕРБ, а социалистите ще се поделят по пет мандата с “Атака”. БСП не е имала толкова слаб резултат в  общината от 1990 г. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?