Остойностяването на медицинските услуги можело да свърши до края на годината

Очакваното повече от година ново остойностяване на медицинските услуги може би ще е готово до края на 2010-та. След това обаче то ще бъде отново анализирано, за да бъде приложено във финансирането на здравната система едва в следващите години. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Симеон Дянков по време на петъчния парламентарен контрол.

Предстои свикване на консултативния съвет към министъра на финансите, който като колективен орган ще разгледа и ще даде окончателно становище по извършената до момента работа по остойностяване на медицинските услуги, обясни Дянков.

До края на годината консултативният съвет трябвало да даде окончателните си оценки за новите стойности на медицинските услуги, каза министърът, като същевременно изрази надежда това да стане до края на ноември.

По думите му след това ще бъде възможно разработването на анализ от Министерството на финансите за финансирането през следващите години.

Новите цени вече трябваше да се факт, тъй като финансовият министър иззе тяхното определяне от лекарите и НЗОК още миналата есен. В деня, в който подаде оставка бившият здравен министър Анна-Мария Борисова изрази скептицизъм, че остойностяването ще е готово скоро и каза, че не знае защо това не е свършено досега.

Съгласно Закона за здравното осигуряване МФ изготви проект на прогнозните цени, обеми и методики за плащане и остойностяване на видовете медицински дейности, заяви в петък Симеон Дянков. По думите му експертите на МФ са направили пълен анализ на статистическата и отчетната информация в сферата на здравеопазването през последните три години, по отношение на отчетните и заплатени дейности в отделните направления на медицинската и денталната дейност.

С новата методология очаквам да има оскъпяване на цените на медицинските услуги, това го предвиждаме в бъдещите бюджети и смятам, че за всички е ясно, че в българското здравеопазване следва да влязат повече парични средства, коментира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България