Остра критика към Китай заради смъртната присъда срещу Лай Сяомин

Лай Сяомин от времето преди ареста

Международните правозащитни прганизации отправиха остри критики срещу Китай заради смъртната присъда, наложена на бившия китайски партиен функционер Лай Сяомин. Той беше арестуван през 2018 г. по обвинение, че за десетилетие е взел подкупи за общо 1.8 милиарда юана (215 милиона евро).

Според "Хюман Райтс Уоч" с тази присъда Китай прави голяма крачка назад. Китайските власти заявиха, че престъпленията, извършени от Лай, са станали по времето, когато той е бил председател на Huarong Asset Management. Фирмата е създадена през 1999 г., за да се справи с лошите кредити на най-големите държавни банки в Китай.

"Налагането на смъртна присъда на Лай Сяомин за финансови престъпления, като вземане на подкуп, е възмутително и неприемливо и явно нарушава ангажиментите на Китай да спазва международните стандарти за правата на човека", заяви Фил Робъртсън, заместник-директор азиатския офис на "Хюман Райтс Уоч" пред ББС.

Според него смъртното наказание трябва незабавно да бъде заменено със затвор.

"Китай прави голяма стъпка назад по отношение на правата в това, а усилието явно е посветено на това да се създаде атмосфера на страх сред бизнесмените", допълва Робъртсън.

"Хюман Райтс Уоч" нарича тази тактика "убиването на пилето, за да се покаже на маймуните". Така може да се внуши страх на всички останали, че трябва да се подчинят на режима.

"Хюман Райтс Уоч" допълва, че се противопоставя на смъртното наказание при всякакви обстоятелства, защото е жестоко и нарушава правото на живот и достойнство, което притежават всички хора. Организацията призова китайското правителство да наложи незабавен мораториум върху използването му.

През 2016 г. Китай повиши прага за налагане на смъртно наказание за корупция на 3 милиона юана от 100 000 юана, както беше преди това. Наказанието обаче рядко се използва.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?