Остра реакция срещу идеята на чешкия президент за експертно правителство

Чешкият президент Милош Земан предизвика остри реакции с предложението си за експертно правителство като решение на кризата, породена от оставката на премиера Петър Нечас заради скандал с корупция и злоупотреба със служебно положение, предаде Франс прес в понеделник.

Земан, който ще обяви решението си във вторник следобед, отправи това предложение в излъчено в неделя в радиоинтервю.

Основните политически формации бурно се противопоставиха на президентския план, който според тях цели най-вече да увеличи политическата тежест на държавния глава.

Проектът на ветерана от левицата Милош Земан е "най-малко стабилното решение и същевременно най-удобното решение за Земан и неговата Партия на гражданските права", отбелязва икономическият всекидневник "Хосподаржске новини".

Икономистът Иржи Руснок, финансов министър социалдемократ през 2001-2002 г. и министър на индустрията през 2002-2003 г., който днес е без партийна принадлежност, е сочен като потенциален ръководител на този експертен кабинет.

Управлявалите досега десноцентристи искат правителството да продължи работата си до изборите през май 2014 г. под ръководството на заместник-председателката на Гражданската демократическа партия (ГДП) на Петър Нечас и председателка на долната камара на парламента Мирослава Немцова.

Ако президентът Земан държи на проекта си, всичко сочи, че управлявалата досега дясноцентристка коалиция ще подкрепи идеята на опозиционните социалдемократи за бързо организиране на предсрочни избори.

"В парламента няма мнозинство, което би подкрепило експертно правителство", заяви заместник-председателят на ГДП Мартин Куба. ГДП е една от трите партии в управлявалата досега коалиция.

"Вярно е, че кабинетът на президента вероятно няма да спечели вот на доверие в парламента. Той обаче ще може все пак да управлява страната месеци наред", предупреждава "Хосподаржске новини", имайки предвид сложността на парламентарните процедури.

Немцова не крие безпокойството си от възможните икономически последици от политическата криза.

"Правителството от експерти няма да има подкрепа. После ще има предсрочни избори, след това съставянето на ново правителство, което ще е пришпорено от времето да прокара бюджет 2014. Времето ще минава, а чуждестранните пазари ще реагират", предупреди тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят