"Острият ум" на Иван Гешев впечатли силно бившия шеф на Сметната палата

Проф. Валери Димитров написа най-прочувствената защита за кандидат за главен прокурор

Проф. Валери Димитров

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев има остър и аналитичен ум, голям опит като прокурор, вярна концепция за развитието на държавното обвинение и е бил искрено възмутен от кражбата в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това са впечатленията на бившия шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров, който във вторник нареди името си в списъчния състав на многобройните застъпници на Гешев.

В момента професорът ръководи катедрата по "Публичноправни науки" в УНСС и по-важно – той е член Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

В емоционална позиция проф. Димитров хвали качествата на прокурора и остро критикува защитниците на Цветан Василев, макар самият банкер да не е споменат по име, а само като основния акционер в банката. Според Димитров авторите на тезата, че КТБ е фалирала не заради действията на Василев, а вследствие "корпоративно рейдърство", имат "маймунска логика".

Досега становища в защита на Гешев пишеха прокурори, полицаи и агенти на ДАНС. Всички те бяха обединени под шапката на институциите, в които работят, докато становището на проф. Димитров е в стил "искрено и лично".

Лични впечатления

Личните си впечатления проф. Димитров е получил след запознанството си с прокурора покрай делото за фалита на КТБ, по което главен обвиняем е Василев. Тогава Гешев го търсил за консултации по банково право.

"Направи ми впечатление, че г-н Гешев има остър и аналитичен ум и веднага схвана специфичните характеристики на нормативната уредба на търговското банкерство, както и определени нейни недостатъци, които обективно са създали предпоставки за развихрянето на измамата КТБ", пише проф. Димитров.

Според него Гешев чисто по човешки се възмущавал от случилото се в банката, макар да имал дълъг прокурорски и следователски опит. Възмущението явно е било общо, защото Димитров твърди, че и двамата били убедени, че Василев в продължение на години е организирал банкова измама. Общото им убеждение за банкера по-късно се потвърдило и от доклада на международната одиторска фирма "Аликс Партнърс", както и от данните по делото.

Белградският беглец и маймунската логика

В становището си бившият шеф на Сметната палата нарича Василев "белградския беглец", а хората, които го защитават – "лакеите и клакьорите".

"Тези персонажи усърдно насаждат в обществото малоумната теза, че видите ли, банката е ограбена от други, а не от белградския беглец. Този човек е просто иновативен банкер и благородна жертва на зловещ заговор под формата на корпоративно рейдърство. Просто да се разплачеш от умиление! Но авторите на тази маймунска логика не могат да отговорят на простите въпроси, които всеки нормален човек би задал: Митични други ли управляваха банката? Незнайни злодеи ли раздаваха престъпно кредитния и ресурс", пише професорът.

Той стига до извода, че отговорен е изцяло Василев. Посочва, че банкерът години наред е раздавал ресурсите на банката на свои приближени, като се криел зад банковата тайна.

Идеален е

Още в началото на позицията на Валери Димитров обяснява, че фаворитът за главен прокурор познава в "детайли" буквално всичко в прокуратурата - всички "проблеми с кадрите, материално-техническата и електронно-комуникационната обезпеченост".

"Г-н Гешев има ясна и точна представа, както за досегашните постижения на прокуратурата, така и за нейните проблеми, част от които са свързани с незадоволителното състояние на законодателството, особено на действащия Наказателен кодекс", казва бившият шеф на Сметната палата.

Така Валери Димитров стига до извода, че само "професионалният анализ" на Гешев "предлага решения на проблемите". Той се възхищава и от стила на прокурора, който е "лаконичен и точен, без словесни декорации и розови обещания".

"Той (Гешев) и сега, като действащ прокурор и ръководител дава пример за публичност и отчетност", казва Димитров.

С всеки изминал ред възхищението нараства. Преподавателят е впечатлен от позицията на прокурора за взаимодействията между различните власти, в която критиците на Гешев видяха заплаха за демокрацията. Валери Димитров запретва ръкави и започва сам да громи критиците на Иван Гешев.

"Това го казвам за сведение на всички самозвани "експерти" по конституционно право, които в медиите обвиниха Гешев, че видите ли имал погрешни представи за разделението на властите и неибежно щял да погази конституцията. Как да обясниш на такива претенциозни "високоучени" самозванци, че никаква борба с престъпността не е възможна без ефективното професионално сътрудничество между органи и институции, принадлежащи към различните власти", пише проф. Димитров.

На финала преподавателят от УНСС обяснява, че част от критиките срещу Гешев са плод на "долнопробна пропаганда", чиито автори "преследват очевидно користни цели, които нямат нищо общо с декларираните от тях високоморални подбуди за истина и справедливост".

"Избирането на Иван Гешев за главен прокурор ще означава и това, че ще бъдат положени максимални усилия за измамата КТБ да има справедливо възмездие", обявява бившият шеф на Сметната палата.

Пеевски не е длъжник

Проф. Валери Димитров е бивш депутат от НДСВ и впоследствие председател на Сметната палата от 2005 г. до 2014 г. Той е специалист по банково право, ръководител на катедра в УНСС. Понастоящем е член на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който отговаря за надзора върху дейността на синдиците на КТБ, занимаващи се с наследството на фалиралата банка.

През драматичното лято на 2014 г. проф. Димитров бе част от експертен съвет, който настояваше за спасяването на КТБ. Защитаваше тезата, че затворената тогава банка трябва да се оздрави бързо, но с частни средства, а не от държавата. Впоследствие, запознавайки се в дълбочина със случая, проф. Димитров преосмисли позицията си и от няколко години насам счита, че КТБ е била "гнила ябълка" и се е оказала голяма измама и ограбване.

Проф. Димитров разказа пред Mediapool, че е изготвил позицията си по своя инициатива, защото е емоционално ангажиран с разграбването на КТБ. Срещал се е няколко пъти с Иван Гешев още през 2015 – 2016 г., за да го консултира по делото, тъй като е специалист по банково право.

На въпрос на Mediapool защо според него Делян Пеевски не е присъединен към наказателното дело, професорът коментира, че депутатът е бил кредитополучател на банката в миналото, но изцяло е изплатил всичките си кредити и няма за какво да бъде привлечен под отговорност.

Споделяне

Още по темата

Още от България