Остров край Созопол ще се развива като световен културен център

Остров край Созопол ще се развива като световен културен център

Остров "Св. св. Кирик и Юлита", край Созопол, ще се развива като световен център на изкуствата. Идеята за това ще бъде представена от министъра на културата Боил Банов, съобщи Министерството на културата.

Банов е домакин на среща с представители на Френската агенция за музеите, френското посолство у нас, Френския институт и Посолството на ОАЕ в България, която ще се състои в Созопол в четвъртък.

На срещата ще бъде обсъдена в детайли идеята за превръщането на острова в световен център на изкуствата - пространство за представяне на културното наследство, място за творчество и обмен на културни проекти. В програмата на делегациите е включено посещение на острова.

Създаването на световния център цели утвърждаване на страната ни като водещ фактор в междукултурния диалог с различни страни по света и включването в част от мрежата, свързваща музея "Лувър" в Париж и музея "Лувър" в Абу Даби, посочват от Министерството на културата.

Остров "Св. Св.Кирик и Юлита" е разположен на 250 м северозападно от Созопол. Площта му е около 80 дка. Предполага се, че на острова се е намирало известното в древността светилище на Аполон със статуята на Каламид. Още през 1965 г. островът е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резерват "Созопол".

До 2005 г. на острова има военноморска база на Българския военноморски флот. Това е и причината доскоро той да бъде забранена военна територия. На нея са изградени 38 масивни сгради с обща застроена площ над 10 000 кв. м, три подземни склада и хидротехнически съоръжения, използвани от Министерството на отбраната като военно пристанище.

През 2007 г. правителството прехвърли стопанисването на острова на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с намерението той да се превърне в туристическа атракция. Според експерти обаче това ще застраши архитектурно-археологическата, както и биологичната му уникалност.

От 2009 г. на острова се извършват разкопки под ръководството на Кръстина Панайотова.

Споделяне

Още от Общество