"Остров на безнаказаност" - убийството на журналистка още разделя Малта

Дафне Каруана Галиция

Личност, която предизвиква крайни реакции и в живота, и в смъртта, Дафне Каруана Галиция продължава да бъде символ на разделението в Малта. Половин година след убийството ѝ ваканционният остров все още търси отговори, пише във вторник ДПА.

В едно иначе избуяло с пшеница поле в Малта има място, където не растат нито цветя, нито трева. Това място, където разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция беше убита през октомври при експлозията на поставена под седалката на колата ѝ бомба, е украсено със свещи и транспарант с надпис "Справедливост".

Шест месеца по-късно убийството ѝ все още не е разкрито. Мнозина се съмняват, че това ще стане някога. За сестрата на журналистката реалността на нападението все още е не е избледняла. Седнала във фоайето на хотел, Корин Вела предпочита да говори приглушено.

 

На малък остров с население от 450 000 души анонимността е невъзможна и човек никога не може да е сигурен кой слуша от съседната маса.

Цялото семейство се колебае да прави публични коментари, но неговата критичност и недоверие към малтийските власти и правителството са отдавна известни.

Вела се съмнява, че тримата мъже, обвинени в убийството на сестра ѝ, ще бъдат осъдени.

"Справедливост за Дафне означава нейните убийци и тези, които са ги изпратили, да бъдат изправени пред правосъдието. Означава също справедливост за замесените в престъпленията, които тя разкри", казва 52-годишната жена.

Престъпления като корупция, пране на пари и замесване на високопоставени правителствени служители в тях бяха обичайни теми в блога на Каруана Галиция Running Commentary (Текущ коментар).

В блога веднъж бе заявено, че Мишел Мускат - съпругата на малтийския министър-председател Джоузеф Мускат, е получила тайно един милион евро от Азербайджан след като беше разкрито, че компания, спомената в Панамските документи, е нейна.

"Затвориха ѝ устата, защото тя имаше значение". Отново и отново, това изречение се използва за описание на убийството на 53-годишната жена. То се чете и на импровизиран паметник срещу Съдебната палата в центъра на Валета. Снимка на Каруана Галиция и цветя осем пъти бяха махани от мястото, което предизвика гнева на някои хора.

"Няма значение дали я обичаш или я мразиш, не това е важното", казва Пиа Замит, която заедно с Клеманс Дюжарден е основала движението "Окупирай правосъдието". Движението цели да окаже натиск върху властите да действат и да напомня на обществеността за значимостта на смъртта на Каруана Галиция.

 

"Има много хора, които са точно толкова ядосани, колкото сме и ние. Но са прекалено уплашени да говорят открито", казва Дюжарден.

Убийството на журналистката е променило всичко и нищо. Първоначалната ярост на масовите протести срещу корупцията, престъпленията на белите якички и влиянието на престъпността върху политическите институции утихна. Защо да се бориш за промяна, ако собственият ти портфейл не е засегнат, пита риторично Дюжарден.

Междувременно Малта процъфтява. Безработицата е ниска, а на ваканционния остров пристигат рекорден брой туристи.

Но евродепутати наскоро започнаха да изразяват съмнения дали Малта спазва основополагащите европейски ценности.

"Навсякъде, накъдето погледнеш, сега има мошеници. Положението е отчайващо", беше последното заглавие на материал, писан от Каруана Галиция. Няколко минути по-късно тя беше мъртва.

" В Малта има много хора, които смятат, че Дафне беше човек, който заслужаваше нещо още по-лошо. И го казват без притеснения", посочва Мануел Делия - 41-годишен блогър, който определя Каруана Галиция като свой наставник.

"Тя ме научи какво означава "просто го направи", казва Делия. "Даваше ми съвети и много сме обсъждали как да се опазиш след това".

Проучванията на Каруана Галиция върху Панамските документи, банка "Пилатус", незаконни петролни сделки, и съмнителната търговия с малтийски паспорти са свързани, казва Делия.

"Какво свързва всички точки? Ръкавицата има пръсти. Трябва да разберем коя е ръката, върху която е сложена".

За някои подходът на Делия и Замит е твърде краен. Тяхната решимост се цени, но има опасения, че така те ще се изолират и дори може да се окажат застрашени. Убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак през февруари показа, че нападението срещу Каруана Галиция не е изолиран инцидент в ЕС. Въпреки това, Делия казва, че би дезертирал от бойното поле, ако се откаже сега.

В Малта мнозина имат собствени истории за Каруана Галиция. Освен задълбочените си разследвания на малтийската корупция, тя подхранваше и клюките на острова. Всеки можеше да очаква в определен момент да попадне в блога ѝ.

Каруана Галиция имаше много врагове, големи и малки. Семейството ѝ я помни като любящ човек, който никога не е престанал да се възмущава от несправедливостта, казва сестра ѝ Корин. Синовете ѝ Матю, Андрю и Пол оттогава са обърнали гръб на Малта от съображения за сигурност.

"Домът от детството ни, в който майка ни вложи толкова много енергия и любов, стана място, което ни кара да страдаме", казва Андрю. "А страната ни стана оазис за безнаказаност за хората, които са били в заговора за убийството ѝ", подчертава синът на убитата журналистка.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа