Освен без техника българската армия скоро ще се окаже и без войници

Кандидатстващите са негодни, интелигентността - секретна

Снимка: БГНЕС

Военното министерство е изправено пред много сериозна кадрова криза в поделенията на българската армия. След като дълги години умишлено не обявяваше конкурси за нови войници, сега МО не може да намери кандидати дори за малкото обявени свободни позиции. Това показват данни на военното министерство, с които разполага Меdiapool.

Oт началото на 2016 г. са обявени конкурси за 736 войнишки длъжности във военни формирования от Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и Националната гвардейска част, но кандидатите за тях са малко и неподготвени.

Така например при обявени 220 длъжности в 61-ва Механизирана бригада – Карлово са се явили 305 кандидати, като са допуснати 294. От тях 256 са се явили на конкурса, а едва 121 са класирани. Ситуацията не е по-различна и във 2-ра Механизирана бригада – Стара Загора. Там за общо 130 обявени длъжности на конкурс са се явили 157, а одобрените са само 77.

Във всички завършени досега конкурси от началото на годината са били обявени общо 462 длъжности, явили са се 431 души (бел. ред. - възможно е статистиката да не е пълна), от които са одобрени едва 280. /Виж таблицата/

Структура Кандидати
[бр.]
Допуснати [бр.] Явили се на конкурс
[бр.]
Обявени
длъжности
[бр.]
Класирани
кандидати
[бр.]
 
1 СВ – 61-ва Механизирана бригада – Карлово 305 294 256 220 121
2 СВ – 2-ра Механизирана бригада – Стара Загора 223 185 157 130 77
3 ВМС       83 64
4 НГЧ 19 19 19 29 18
Всичко 547 498 431 462 280

До края на годината са планирани за конкурси за още около 300 вакантни длъжности в Сухопътните войски.

Повечето кандидати са негодни

Според анализ на военното министерство "по-голямата част от кандидатите са негодни за военна служба (НГВС)".

Определена част от кандидатите не успяват да покрият нормативите за физическа годност, което се установява от комисиите за провеждане на конкурсите.

Малка част не се приемат на военна служба, поради отказан достъп до класифицирана информация от компетентните органи.

Другото препятствие е тестът за интелигентност.

Наскоро командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев разказа, че на един от конкурсите са се явили хора с ниско образование и изрази притеснение, че не могат да се справят с теста за интелигентност.

Интелигентността е секретна

Военното министерство отказа да предостави на Меdiapool примерен тест за интелигентност, за да осигури възможност на читателите си да преценят дали отговарят на нивото за армията.

Аргументът на ведомството е, че "вариантите на тестове за обща култура за всеки отделен конкурс се разработват от висшите военни училища по предварителна заявка от командирите, отговорни за провеждането на съответния конкурс, а след приключване на конкурса тези тестове се унищожават по установени правила".

Толкова ли е сериозно положението?

Ресорни депутати открито говорят в кулоарите, че някои поделения вече съществуват само на хартия. Сред военните пък тече недоволство, че задачите стават все повече, а хората все по-малко и това вече заплашва дори живота им.

Дори политическото и висшето военно ръководство на армията признават, че недостигът на кадри вече заплашва сигурността.

Освен недостигът на войници има сериозен отлив и сред офицерите.

19% от длъжностите за военни са незаети в момента, а заради ниските заплати интересът не е голям. Този процент варира за различните категории - 21% за войници, 13% за сержанти и 17% за офицери.

И това са официалните данни, които министерството обявява публично. По-неофициална информация реалната численост на армията вече е паднала под 20 000 души.

Основната причина за отлива от професията е неконкурентното за пазара на труда в големите градове заплащане. Редниците започват със заплати от 609 лева. Младите учители не взимат повече, а начинаещите лекари започват работа с едва около стотина лева повече.

Доскоро основен мотив за службата бяха мисиите зад граница, но българското участие все повече намалява и този стимул отпадна.

Военният министър от месеци твърди, че ще иска срещи с президента и премиера, за да бъдат обсъдени възможностите за увеличаване на войнишките заплати, но засега няма изгледи това да се случи.

Така армията освен в технологичната бездна, в която се намира, скоро може да се озове в още по-сериозна кадрова ситуация. И докато доскоро ставаше въпрос по-скоро за прогнози, проведените до края на юли конкурси дават много сериозни червени индикации пред МО.

Споделяне

Още по темата

Още от България