Осветиха Гоце

Осветиха Гоце

Президентът Георги Първанов е бил секретен сътрудник към Първо главно управление на Държавна сигурност (ДС), отдел 14, под псевдоним Гоце. Това показва проверката на Комисията по досиетата, която в четвъртък обяви имената на членове на президентската администрация от 1990 г. насам, за които е установена принадлежност към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Първанов е вербуван на 4 октомври 1989 г. от ст. лейт. Цвятко Динков Цветков, който е продължил и да го ръководи. Първанов е снет от действащия оперативен отчет с предложение рег. № 9109/ 16.07.1993 г. относно сваляне дело № 19183 в архив и протокол № 3833/ 26.03.1996 г. на НРС за сдаване на дело № 19183, заведено под псевдоним "Гоце", утвърден от н-к отдел 08-НРС, сочи справката.

Документите, въз основа на които е установена принадлежността на Първанов към ДС, са: разходен документ, отчетен от оперативния работник; документи от ръководилия го щатен служител; картони обр. 1 и 3; рег. бланка; дело Ф1 а.е. 7562.

Разкритията около агентурното минало на президента придобиха широка публичност миналото лято, когато под натиска на опозицията и преди кандидатирането си за втори мандат той направи полупризнание за връзки с ДС. Каза, че бил привлечен от служител на тогавашното Външно министерство да сътрудничи в написването и редактирането на мемоарите на емигранта Методи Димов по чувствителния за България “македонски въпрос” и не знаел, че работи за ДС.

Офицерът, който го е вербувал, обаче, уточни пред медиите, че още на времето Първанов отлично е знаел, че сътрудничи на ДС, а не на МВнР. Бившият офицер обясни още, че Първанов не е бил агент на ДС, а “секретен сътрудник”, защото българите, работещи за Първо главно, се водели така, а чуждите граждани – “агенти”. По думите на Цветков псевдонимът “Гоце” бил избран, защото двамата работели по македонския въпрос и Първанов му приличал по онова време на Гоце Делчев.

Семерджиев бил явочник

Ген. Атанас Семерджиев, който бе вицепрезидент на държавния глава Желю Желев от август 1990 г. до януари 1992 г., е бил съдържател на явка.
Той е сътрудничил на ІІІ управление-ДС, отдел І, под псевдоним Славейчето. Той е вербуван на 22 октомври 1953 г. От О. р. Иван Петков Иванов, който е ръководил и дейността му.

Семерджиев е снет от действащ оперативен отчет на 17 юни 1958 г. поради изместване в нова квартира, оказала се неудобна за ползване.

В качеството си на вътрешен министър в периода 1989 – 1990 г. Семерджиев нареди да бъдат унищожени 144 235 досиета на ДС.

“Нито ред, нито знак”

“Има папка "Гоце" в архивите на разузнавателната служба, тя съдържа информация за мен и нищо друго - нито ред, нито знак от мен. Става дума за задача, която ми беше възложена от ръководството на института по искане на МВнР, и лицето, което разясни характера на работата, се представи за сътрудник на външното министерство. Дори да знаех, че подготовката и издаването на тази книга е с участието на българското разузнаване, пак бих го направил”.


Изявление на президента, 23 юни 2006 г.

Единайсет секретари на Първанов

От публикувания списък на Комисията по досиетата става ясно, че 11 секретари на президента Първанов са свързани с ДС. Някои от тях напуснаха постовете си и вече са посланици.

Секретарят по външната политика Емил Димитров Вълев е бил агент на Първи отдел на ВГУ-ДС.

Павлина Велчева Попова, също секретар по външната политика, е сътрудничила на Първо главно управление, отдел 4, като съдържател на явочна квартира.

Анатолий Дамянов Пазийски, началник на отдел "Церемониал" в администрацията на Първанов, е бил секретен сътрудник на Първо главно управление.

Добрин Христов Канев, секретар по анализи и прогнози на президента Първанов, е бил секретен сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб.

Ръководителят на програмата на президента Тодор Иванов Велев е бил агент и секретен сътрудник VІ управление-ДС, отдел ІV; на 26.03.1982 г. преминава на ръководство в Първо главно управление-ДС, отдел 14; VІ управление-ДС, отдел 03.

Митко Петров Николов, шеф на дирекция "Протокол" при Първанов, е бил секретен сътрудник на Първо главно управление-ДС, отдел 10.

Андрей Стоянов Караславов, бившият началник на кабинета на президента Първанов, който по-рано тази година бе назначен за посланик в Гърция, е бил дългогодишен сътрудник на Първо главно, отдел 03.

Шефът на дирекция “Протокол” Атанас Павлов Велчев, който от май миналата година е посланик в Лихтенщайн, също е бил агент на ВГУ-ДС, І отдел.

Бившият външнополитически секретар на президента Георги Димитров Димитров, който бе изпратен за посланик в Белград, е бил агент и секретен сътрудник ВГУ-ДС, отдел "ЧЖ"; Първо главно управление-ДС, отдел 10.

Друг секретар на Първанов по външната политика и настоящ посланик в Холандия - Златин Вангелов Тръпков – е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС, отдел 10.

Никола Иванов Карадимов, друг бивш секретар на Първанов по външната политика, е бил агент на ІV управление-ДС, отдел 02.

Четирима при Стоянов

Според публикувания списък на Комисията по досиетата, президентът Петър Стоянов е имал четирима секретари, свързани с ДС, като трима от тях са по външната политика.

Атанас Иванов Будев е бил агент на ВГУ-ДС, отдел "ЧЖ". Валентин Добрев Петров е бил секретен сътрудник на Първо главно управление -ДС, отдел 10. Владимир Иванов Филипов е бил агент и секретен сътрудник на ВГУ-ДС, отдел 01 и на Първо главно управление-ДС, отдел 10.

Секретарят на президента Стоянов по националната отбрана Кирил Иванов Василев е бил агент на Управление 03-ДС, отдел 02.

Президентът качи списъка и на своя сайт

Президентът изиска оповестените от Комисията по досиетата документи за принадлежност на служители на президентската администрация към структурите на ДС и те бяха публикувани на интернет – страницата му.

Още

Администрация на Желев

В администрацията на президента Желю Желев е имало шестима сътрудници на ДС. Икономическият му съветник до 1993 г. Марияна Манова Тодорова е била агент на ВГУ-ДС, отдел 8.

Съветникът по военно-морските сили Милан Стоянов Миланов е бил резидент Валтер към Управление 03-ДС, отдел 10.

Съветникът по сухопътните сили Павломир Колев Кънчев е бил агент на ІІІ управление-ДС, отдел 5.

Съветникът по военноморските сили Петър Иванов Странчевски е бил агент на Управление 03, отдел 01, отделение 01-ДС.

Началникът на протокола на президента Желев Христо Ангелов Чолаков е бил агент на ВГУ-ДС, отдел 10-А.

Виктор Крумов Алексиев, съветник на вицепрезидента - канцелария на президента Желю Желев, е бил щатен служител на РУ на Генералния щаб.

От Комисията по досиетата съобщиха, че за Иван Ангелов Иванов, работил в канцеларията на президента Желев, не е извършена проверка, защото от президентската администрация не са изпратени неговия ЕГН.

Също поради непредоставен ЕГН на Пиер Георгиев Табаков работил от 1990 до 1997 в канцелария на президента Желев, не е извършена проверка в служби "Военна информация" и в служба "Сигурност-ВП и ВКР" при Министерството на отбраната.

За новия съветник на президента Първанов по икономическите въпроси Венцислав Асенов Димитров проверката на Комисията по досиетата ще се забави, тъй като данните му са предоставени по-късно.

От комисията също така съобщиха, че Министерството на вътрешните работи и от Министерството на отбраната не са изпратили доклади по чл. 16, ал. 2, т. 2.

От комисията заявиха пред Mediapool, че изнесеният списък е пълен, въпреки липсата на данни от МВР и МО. От двете ведомства не укривали документацията, а само се бавели с предаването ѝ в комисията,  която ще настоява да я получи час по-скоро. Тогава по силата на чл. 28 от закона,  комисията ще се произнесе служебно за получената информация.

КОМИСИЯ ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КЪМ ДЪРЖАВНА
СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ НА БЪЛГАРСКАТА
НАРОДНА АРМИЯ

Споделяне

Още по темата

Още от България