Осветлението на София "запали" скандал за милиони

"Спаси София" и Столична община в спор за парите и договорните условия

Осветлението на София "запали" скандал за милиони

Поръчка за поддръжка и ремонт на осветлението в столицата "запали" нов скандал в сряда. От "Спаси София" публикуваха, че общината е пуснала обявление в средата на август и чрез търга се готви да даде на бъдещия изпълнител 88 млн. лв. за 2 години. "Общината смята да раздаде тази колосална сума на частни фирми, което е близо 5 пъти повече разходи на година, спрямо сегашните договори", посочиха от организацията.

"Оценяваме поръчката като крайно нелогична, неприемлива и в ущърб на общественият интерес. Затова настояваме тя незабавно да бъде прекратена, след което целите и критериите за нова поръчка да бъдат разработени при пълна прозрачност", добавиха от "Спаси София".

Изнесените твърдения бяха коментирани от зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев. "Г-н Бонев е казал, че ще плащаме за 2 години тази сума, а всъщност сумата за 2 години е 36 млн. лв. без ДДС", каза той. В обявлението е посочено, че възлагането може да бъде удължено с още 2 години и тогава за 4 година сумата ще нарасне до 73.6 млн. лв. без ДДС или 88 млн. лв. с ДДС, стана още ясно от думите му.

Кръстев посочи, че отново за осветлението столицата е разделена на 4 района - Североизток, Югоизток, Югозапад и Северозапад. За всеки регион се предвиждали за 2 години по до 3.2 млн. лв. за поддръжка и по до 6 млн. лв. за инвестиции в осветлението, ако има налични средства за вложенията. Така за 2 години сумата стигала до 36.8 млн. лв. общо за четирите региона.

Кръстев направи сравнение с действащата поръчка и посочи, че спрямо нея заложените средства за инвестиции в осветлението са два пъти повече, но тези средства не са сигурни, а само при наличен бюджет. За 2020 г. София, например нямала "нито един лев" за инвестиции в мрежата.

В момента уличното осветление е разделено на четири отделни района за поддръжка, като тя е завишена само с 30 хиляди лева месечно в новата обществена поръчка, което прави по 350 хиляди лева допълнително на година. "С оглед на ежедневните проблеми, с които ние се сблъскваме постоянно, с ежедневните сигнали по поддръжката, сме преценили, че тези средства са необходими за нормално осветление. В крайна сметка предната поръчка е била направена пред 7 години. Знаете за 7 години градът с какви темпове расте", каза още той.

Изпълнители ще са частни фирми, защото общината няма капацитет да поддържа осветлението на София. Сегашните договори са от 2015 г. и са за 4 години. Те са на обща стойност 32 млн. лв. и са с фирмите "Етралукс", Консорциум "Сиберия-Техно лайтнинг" и Обединение "Улично осветление СМ", което държи две зони.

След реакцията на Столична община от "Спаси София" също се съгласиха, че поръчката е за 4 години, но посочват, че заложената стойност е двойно по-висока. "След направена допълнителна консултация по Закона за обществените поръчки (ЗОП) се налага да направим следното уточнение - прогнозната цена от 88 млн. лв включва и удължението от 2 години, което не променя факта, че увеличението е повече от 2 пъти спрямо сегашния период, а критериите за качество и санкциите са занижени в новия договор", написаха от организацията във фейсбука си. Агрументът на Столична община за завишените средства за инвестиции е, че те ще се случат само ако има наличен бюджет.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?