Освежаване на две трети от НДК за 45 млн. лв.

Лъвът от мемориала на І и VІ пехотен полк се връща пред двореца

"- Ще ги качват до зала 3.

- Тая горе ли е? Да ѝ се обадим да не се изложим"

Такъв разговор проведоха портиерите на вход А4 – основният в момента за достъп до НДК (централният вход е затворен, заради ремонта на площада пред него), докато журналистите се събираха за първата обиколка в НДК по време на ремонта.

Драстична промяна във вътрешния интериор на двореца няма. Пипано е внимателно с цел да се съхрани автентичният интериор. Подменени са настилки, част от тавани и осветление. Подменени са инсталации.

Журналистическият тур се проведе във вторник, 17 октомври, с идея да се демонстрира напредъкът по ремонта на НДК за европредседателството след скандалите около смяната на предишния директор на двореца Мирослав Боршош. През юли отговарящият за европредседателството министър Лиляна Павлова уволни Боршош заради нарушения и проблеми около ремонта на сградата, но веднага след това премиерът Бойко Борисов го възстанови на поста, отне НДК от Павлова и го прехвърли към министъра на културата Боил Банов. Впоследствие обаче Боршош бе принуден да подаде оставка, след като прокуратурата го обвини за злоупотреби в размер на 3 млн. лв. Няма информация докъде е стигнало разследването.

До момента министър Банов избягва каквито и да изявления или интервюта във връзка с Националния дворец на културата (НДК), който ще бъде основната сцена на първото българското европредседателство в периода януари – юни 2018 г. За обновяването на сградата, строена в "разцвета" на социализма в края на 70-те и началото на 80-те години, правителството отпусна на два пъти общо 45 млн. лв. От тях към момента са изразходвани 20 млн. лв., а остатъкът се държи по специална сметка, каза Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК.

Със средствата не се прави основен ремонт на цялата сграда, а на малко над две трети от нея. Около 30% от вътрешното пространство няма да бъде ремонтирано, уточни Митев. Разгърната застроена площ на НДК е около 123 хил. кв.м. Ремонт например няма да се прави на най-голямата зала 1, където обикновено се провеждат концерти, а БСП си прави конгресите.

По думите на изпълнителния директор, ремонтът на НДК е на финалната права, но има още довършителни работи. "До 1 декември всичко ще бъде изпълнено", обеща той.

Митев зае поста по предложение на министъра на културата Боил Банов, който стана принципал на НДК, след като дворецът през последните години мина последователно през няколко министерства – на финансите, на културата, под шапката на вицепремиера по еврофондовете, на министъра на европредседателството, за да се върне отново към МК след скандал за източването на НДК по време на управлението на Мирослав Боршош.

По време на европредседателството се очаква да бъдат организирани около 300 срещи, от които около 250 в НДК, а 30 ще бъдат на най-високо ниво, показва графикът на министерството, оглавявано от Лиляна Павлова. Срещата на върха, която ще събере лидерите на ЕС и Западните Балкани в София, е насрочена за месец май.

Това е стратегическа инвестиция в основна сграда на столицата, която ще позволи на НДК да се превърне в лидер за конгресен и културен туризъм не само на Балканите, а защо не и в Европа, каза Борислав Велков, председател на борда на директорите на НДК.

Залата за конгреси на малките партии – ще бъде основната за срещите на ЕС

Зала 3, на последния седми етаж, ще бъде основното място за срещите на европейските ръководители и чиновници.

Вътрешната ѝ архитектура не е променяна, а само интериорът. Поставен е нов окачен таван, направен е двоен под, в който са вградени всички комуникации, поставен е и нов син мокет (цветът на ЕС), подменена е и ламперията.

Залата разполага с изцяло подновена отоплителна и вентилационна система, както и ново осветление с BMS-управление.

Преводаческите кабини вече са доставени и са минали успешно първата проверка от Брюксел, каза Ангел Митев. От тях осем ще бъдат постоянно в зала 3, а 20 кабини са мобилни, за да могат да се местят при събития в другите зали.

Това, което остава да се довърши в основната зала, е монтирането на системите за сигурност и мебелите, които ще пристигнат до седмица. В центъра ще бъде разположена дъговидна маса, около която ще се събират евролидерите.

Капацитетът на залата е за около 1500 – 2000 души за едно събитие. Очакванията са на работните срещи в зала 3 да се събират около 250 – 300 души, каза Митев.

Кухнята и ресторантът в съседство до залата са основно ремонтирани (те не бяха показани).

Терасите, от които се открива панорамна гледка към София, са с нова хидроизолация и настилка, за която производителите дават гаранция до 20 години, отбеляза Митев.

Мултифункционални зали за неформалните срещи

Основен ремонт на интериора е направен и на зали 7, 8, 9 и 10, които се намират на петия етаж. Те ще бъдат мултифункционални и в тях ще се провеждат работни и неформални срещи, каза Борислав Велков.

Зала 10, която е предвидена за заседанията на официалните лица, е с нов таван в овална форма, с нова система за климатизация и осветление. В момента там се монтират системите за сигурност.

В залите 7, 8 и 9 основните строително -монтажни дейности са приключили – таванът е пребоядисан, сменени са настилките и лампериите.

Във фоайетата зелените фаянсови плочки са подменени с гранитогрес (около 14 000 кв. м), който наподобява мрамор и се слива с мраморното стълбище, което си е в стария вид. Сменени са и значителна част от мокетите.

За сигурността на европейските лидери и администрацията, в НДК са монтирани 400 камери.

Какво остава да се направи

Журналистите не видяха бъдещия международен пресцентър. Причината беше, че ремонтът в зала 6 (където обикновено се правят конференциите на партиите след избори), фоайетата и кабинетите около нея все още продължава. В момента се работи по окачените тавани и настилки, поставя се ново осветление, окабелява се за нова озвучителна и конферентна техника. Изгражда се и нова дигитална телевизионна инфраструктура.

Тоалетните, които трябва да бъдат изпълнени с най-висок клас фаянс и обзавеждане, съгласно условията в обществената поръчка, също все още не са готови и не бяха показани.

Продължава да се работи и по основния вход на делегатите (А4 откъм бул."Витоша"). Ремонтира се и зоната пред входа за премиери и президенти на председателството (А6). Там също ще има нова хидроизолация и нови настилки.

Предвидена е и подмяната на 6 асансьора. Тече ремонтът на 15 климатични камери, а нови четири ще бъдат пуснати в експлоатация до 15 ноември. Очакванията са това значително да подобри климатизацията на сградата.

Реставриране на около 80 произведения на изкуството за 150 млн. лв.

План-графикът предвижда до 15 ноември строително-монтажните работи да са приключили. След това предстои един месец за тестване на системите, каза Ангел Митев.

По думите му в този период трябва да бъдат реставрирани и около 80-те произведения на изкуството, които се намират в НДК, при необходимост. Тяхната стойност се оценява на около 150 млн. лв.

За да не се повредят по време на строителните дейности, те са опаковани. Евентуалната им реставрация ще бъде направена от самите автори или под тяхно ръководство, каза Ангел Митев.

Вдигане на наемите за изложбена площ

Ремонтът на НДК не пречи някои от площите да продължат активно да се ползват за културни събития и изложения. В сряда например се открива най-голямото изложение за строителство и обзавеждане "Стройко".

Няма как, трябва да има отнякъде приходи, защото НДК е на самоиздръжка, каза Борислав Велков. По думите му няма забавено плащане на заплати на служителите на НДК, а единствено отложени плащания за електроенергия.

Новото ръководство на НДК е подготвило бизнес план за 2018 г. При управлението на Боршош такъв не е имало. Заложено е увеличаване на приходите и намаляване на разходите, за да може НДК да се самоиздържа, коментира Велков.

По думите му една от мерките предвижда вдигането на наемите за изложбена площ, които не са променяни от 2011 г. Неотдавна участници в предстоящото изложение "Книгомания" се оплакаха от планирано повишение на наемите от 7 на 10 лв./кв.м. Това е само оферта и все още не е окончателно решение, уточни Ангел Митев.

Лъвът от мемориала на І и VІ пехотен полк се връща пред НДК

Успоредно с обновяването на вътрешното пространство на НДК, върви ремонт и около сградата, извършван от Столична община. За това се наливат други 5 млн. лв.

Площад "България" пред централния вход на НДК е затворен, тъй като е в ремонт.

Освен него се оформя и освободеното пространство на демонтирания паметник "13 века България". Изгражда се постамент, на който да бъде поставен лъвът от мемориала на Първи и Шести пехотен полк.

В момента бронзовият лъв се реставрира от екип на Музея за история на София и трябва да бъде върнат на оригиналното си място до 1 ноември, е посочено на информационната табела на обекта.

Лъвът и плочите, на които са изписани имената на около 3000 войници от двата пехотни полка, са демонтирани през 1977 г., за да бъдат изградени НДК и паметника "1300 години България". Оттогава се съхраняват в Националния военноисторически музей.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?