Освиенцим на елхата: Amazon спря от продажба украса с изображения на концлагера

Освиенцим на елхата: Amazon спря от продажба украса с изображения на концлагера

Американският търговски интернет гигант Amazon спря от продажба коледни украшения, отварачка за бутилки и други предмети с изображения от нацисткия концентрационен лагер Освиенцим, след остри критики от страна на полския музей. Публикуваните снимки на продуктите в социалните медии доведоха до бурно възмущение.

Разнообразни артикули - играчки за елха, подложки за компютърни мишки и отварачки за бутилки, бяха украсени с изображения от Освиенцим, включително снимка на железопътната линия към портала с печално известния надпис Arbeit macht frei ("Трудът/ работата те прави свободен"), а също така на оградите с бодлива тел и затворнически бараки в лагера на смъртта.

Неуместните сувенири са забелязани на сайта за онлайн продажби от музея Аушвиц-Биркенау, чийто представители написаха: "Продажбата на "играчки за елха" с изображения от Освиенцим не ни изглежда  уместна. Освиенцим на отварачка за бутилки – това е възмутително и неуважително. Молим @amazon да изтегли тези стоки".

В неделя Amazon съобщи, че изтегля въпросните предмети от продажба. Но по-късно от музея забелязаха, че част от тях все още са достъпни за продажба.

Става дума за "украшения" от друг производител – подложка за компютърни мишки, на която е възпроизведена снимка на вагони, натоварени с концлагеристи.

По-късно Amazon увери, че всички предмети с изображения на Освиенцим са били снети от продажба.


"Всички търговци за задължени да следват нашите правила на продажба и онези от тях, които отказват да правят това, ще са обект на санкции, включително възможността за закриване на акаунтите им", съобщи компанията.

Мемориалът, базиран в Освиенцим, Полша, е съхранил бившия нацистки концентрационен лагер Аушвиц, който е най-големият лагер на смъртта, където са били депортирани 1.3 млн. човека, основно евреи. По-голямата част от тях са били убити в газови камери, а останките им са изгаряни в крематориумите на лагера.


"Трудно е да се разбере защо някой би поискал да си закачи коледно украшение с изображение на концлагер. Тези украшения са дълбоко оскърбителни от всяка гледна точка" коментира пред "Ню Йорк таймс" Джонатан Грийнблат, директор на правозащитната организация Антиклеветническата лига (Anti-Defamation League).

Amazon е била обвинявана и преди, че контролира лошо платформите си.

През юли 2018 г. две неправителствени организации съобщиха, че потребителите могат да купят бебешки гащеризончета с надписи и изображения с нацистка или крайнодясна тематика, както и антисемитски книги и музика. Amazon бе обвинена, че не прилага стриктно политиката си на продажби, която по принцип забранява стоки, които подклаждат омраза или са оскърбителни.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?