Освиенцим на елхата: Amazon спря от продажба украса с изображения на концлагера

Освиенцим на елхата: Amazon спря от продажба украса с изображения на концлагера

Американският търговски интернет гигант Amazon спря от продажба коледни украшения, отварачка за бутилки и други предмети с изображения от нацисткия концентрационен лагер Освиенцим, след остри критики от страна на полския музей. Публикуваните снимки на продуктите в социалните медии доведоха до бурно възмущение.

Разнообразни артикули - играчки за елха, подложки за компютърни мишки и отварачки за бутилки, бяха украсени с изображения от Освиенцим, включително снимка на железопътната линия към портала с печално известния надпис Arbeit macht frei ("Трудът/ работата те прави свободен"), а също така на оградите с бодлива тел и затворнически бараки в лагера на смъртта.

Неуместните сувенири са забелязани на сайта за онлайн продажби от музея Аушвиц-Биркенау, чийто представители написаха: "Продажбата на "играчки за елха" с изображения от Освиенцим не ни изглежда  уместна. Освиенцим на отварачка за бутилки – това е възмутително и неуважително. Молим @amazon да изтегли тези стоки".

В неделя Amazon съобщи, че изтегля въпросните предмети от продажба. Но по-късно от музея забелязаха, че част от тях все още са достъпни за продажба.

Става дума за "украшения" от друг производител – подложка за компютърни мишки, на която е възпроизведена снимка на вагони, натоварени с концлагеристи.

По-късно Amazon увери, че всички предмети с изображения на Освиенцим са били снети от продажба.


"Всички търговци за задължени да следват нашите правила на продажба и онези от тях, които отказват да правят това, ще са обект на санкции, включително възможността за закриване на акаунтите им", съобщи компанията.

Мемориалът, базиран в Освиенцим, Полша, е съхранил бившия нацистки концентрационен лагер Аушвиц, който е най-големият лагер на смъртта, където са били депортирани 1.3 млн. човека, основно евреи. По-голямата част от тях са били убити в газови камери, а останките им са изгаряни в крематориумите на лагера.


"Трудно е да се разбере защо някой би поискал да си закачи коледно украшение с изображение на концлагер. Тези украшения са дълбоко оскърбителни от всяка гледна точка" коментира пред "Ню Йорк таймс" Джонатан Грийнблат, директор на правозащитната организация Антиклеветническата лига (Anti-Defamation League).

Amazon е била обвинявана и преди, че контролира лошо платформите си.

През юли 2018 г. две неправителствени организации съобщиха, че потребителите могат да купят бебешки гащеризончета с надписи и изображения с нацистка или крайнодясна тематика, както и антисемитски книги и музика. Amazon бе обвинена, че не прилага стриктно политиката си на продажби, която по принцип забранява стоки, които подклаждат омраза или са оскърбителни.

Споделяне

Още от Свят