Освободен е британският журналист, отвлечен в ивицата Газа

Освободен е британският журналист, отвлечен в ивицата Газа

Кореспондентът на ББС Алън Джонстън, който беше отвлечен на 12 март в ивицата Газа от групировката Армия на исляма, беше освободен през изтеклата нощ, съобщиха в сряда световните агенции.

До неговото освобождаване се е стигнало след като управляващите ислямисти от Хамас се споразумяха с групата, подкрепяна от Ал Каида, която отвлече репортера, предаде Ройтерс.

"Няма по-прекрасно нещо от това да си свободен. Преживях нещо отвратително", каза Джонстън.

Не е платен откуп, нито е имало други споразумения. Според репортера, той вече не е пленник единствено благодарение на Хамас.

След освобождаването си журналистът се е намирал в резиденцията на Исмаил Хания, един от лидерите на Хамас, който оглавява правителството в Палестинската автономия.

На пресконференция Джнстън коментира, че пленничеството му е било “сякаш си погребан жив, наистина...не знаеш кога ще свърши”.

След втория или третия месец започнах да се чудя дали ще ме държат още след 9 или 18 месеца, разказа журналистът. Стресът е огромен, това е борба да запазиш разсъдъка си, допълни той.

Джонстън сподели, че изпитва чувство на “невъобразимо облекчение”. “Сънувах, буквално сънувах, безброй пъти, че съм свободен отново и винаги се събуждах в същата стая”. Трудно ми беше да повярвам, че няма да се събудя отново в пленничество, обясни той.

Според него, похитителите му не са го измъчвали, макар често да са се отнасяли “грубо и враждебно”, а понякога даже са заплашвали живота му. Той заяви, че накрая, 12 часа преди да го пуснат, е бил оковаван с вериги и два пъти е боледувал.

Освободеният кореспондент каза, че похитители му са позволили да слуша радио и подкрепата за него от целия свят и колеги журналисти е поддържала жива надеждата му за свобода. Петицията с искане за освобождаването му беше подписана от над 200 хиляди души в Интернет.

Джонстън заяви, че бил държан в четири различни скривалища от, по думите му, “малка джихадска групировка”, чийто интереси са различни от конфликта между израелците и палестинците. Според него похитителите му повече искали да “забият нож на Великобритания”, отколкото да променят положението в палестинските територии, предаде ББС.

След пресконференцията журналистът напусна Газа и потегли за Йерусалим.

“Потресаващо е отново да съм на свобода”, сподели той. Джонстън се извини на роднините си и колегите си за това, което е трябвало да преживеят във връзка с отвличането му.

Британският външен министър Дейвид Милибанд подчерта важната роля, която са изиграли Хания и другите представители на Хамас при освобождаването на Джонстън.

Хамас многократно твърдеше, че освобождаването на 45 - годишния шотландец, който е единственият кореспондент на западните медии в ивицата Газа, е една от приоритетните задачи.

Представители на Хамас дадоха на похитителите ултиматум, в който се казваше, че ако Джонстън не бъде освободен, те ще направят “всичко възможно”, включително ще използват сила.

След това се появиха две видеообръщения на Джонстън. Във второто той бе опасан с експлозиви и молеше палестинските и британските власти да не прибягват до силово решаване на конфликта.

На пресконференцията журналистът заяви, че са го накарали да отправи тези призиви под диктовка. По думите му, той е трябвало да презапише първото обръщение, тъй като похитителите са сметнали, че не е бил достатъчно обстоятелствен.

Лидерът на Хамас Халед Машаал каза, че освобождаването на Джонстън показва, че Хамас е наложила ред в ивицата Газа.

“Ние успяхме да приключим този въпрос, който много накърняваше имиджа на нашия народ”, допълни той.

Махмуд Захар, един от функционерите на Хамас, заяви, че не е плащан откуп. Според него, Хамас се е заела с разрешаването на този въпрос не “да завоюва благосклонността на британското правителство”.

“Ние направихме това по хуманни съображения и за да постигнем целта на правителството (на Хамас) – да постигнем за всички сигурност без страх”, добави той.

Според Джонстън, ултиматумът на Хамас е помогнал за освобождаването му. “Похитителите се чувстваха много свободно и комфортно докато Хамас не пое операцията по моето пускане”, сподели журналистът.

Джонстън бе освободен безусловно, след като един от висшите ислямски духовници в сектора Газа издаде фетва (духовно предписание).

"Без наистина силния натиск на Хамас (...) щях да стоя в тази стая още дълго", каза журналистът на пресконференция в Ивицата Газа.

 

Споделяне

Още от Свят