Освободен е отвлечен от "Ал Кайда" преди шест години швед

Отвлеченият Густавсон

Освободен е отвлеченият преди шест години в Мали от "Ал Кайда" шведски гражданин Йохан Густавсон, съобщиха световните агенции в понеделник, цитирайки шведското правителство.

42-годишният Густавсон стана заложник на терористичната организация, когато бе отвлечен през ноември 2011 г. в северната част на Мали заедно с гражданина на Южна Африка и холандец. Тогава четвърти заложник - германец, беше убит при оказване на съпротива срещу похитителите.

Холандецът беше освободен от френските сили през 2015 година.

"С радост мога да обявя, че Йохан Густавсон беше освободен и може да се върне в Швеция", се казва в изявление на ръководителката на шведската дипломация Маргот Валстрьом. Тя не даде подробности за съдбата на южноафриканския заложник, нито за начина на освобождаването.

В официалното съобщение се говори само за сътрудничество между министерството на външните работи, шведската полиция, шведските и чуждите власти.

Валстрьом увери, че вече е разговаряла със заложника, който е добре и много развълнуван от случилото се. Тя призова всички да проявят уважение към Густавсон и семейството му и да ги оставят сами да решат дали и кога да говорят публично.

Споделяне

Още от Свят