Освободен е отвлеченият в Нигерия българин

Освободен е отвлеченият в Нигерия българин

Четиримата чуждестранни петролни работници, сред които и българинът Милко Ничев, които бяха държани в продължение на 19 дни в делтата на река Нигер, са освободени от похитителите си, съобщи в понеделник говорител на нигерийското правителство, цитиран от световните информационни агенции.

"Те са освободени и в момента се намират при губернатора на щата. Бившите заложници са в добро здравословно състояние", заяви говорителят на нигерийския щат Байелса.

Новината бе потвърдена и от българското външно министерство. Съпругата на 56-годишният корабен инженер от Добрич - Александра Ничева, също потвърди информацията.

"Съпругът ми се обади в 7,20 часа и каза, че са освободени преди два часа. Каза, че е жив и здрав, всичко е наред и очаква до пет-шест дни да се прибере. В момента са в правителствената сграда на Нигерия. Той не уточни при какви обстоятелства са били освободени. Възможно е до края на деня да се обади отново", съобщи още Ничева.

 Четиримата освободени заложници са българският корабен инженер Милко Ничев, британският съветник по сигурността Найджъл Уотсън-Кларк, хондураският инженер Хари Ебанкс и американският капитан Патрик Ландри. Те бяха отвлечени на 11 януари от въоръжени нападатели, които атакуваха кораба “Либърти сървис” на петролната компания “Шел”. Похитителите поискаха 1,5 милиарда долара откуп от “Шел” и освобождаването на двама лидери от етноса айджо, задържани от правителството на Нигерия. Драмата се разигра в богата на петрол делта на река Нигер, където живее около 500 хилядния народ айджо. 

Според участник в преговорите от страната на похитителите, цитиран от Ройтерс, нигерийското правителство е платило 770 000 долара откуп за заложниците.

Кореспондентът на ББС в Лагос посочва, че проблемите с отвличанията в делтата на Нигерия обикновено се решават с плащания в брой, макар че петролните компании и правителствата да отричат това.

От своя страна похитителите разпространиха по електронна поща изявление, подписано с името на задържания в затвора лидер на айджо Муджахид Докубо – Асари.

"Движението за освобождение на делтата на Нигер се съгласи да освободи четиримата заложници по хуманитарни причини като проява на добра воля към народите по света", се казва в изявлението. В него се отправя предупреждение, че нападенията срещу съоръжения на петролната индустрия ще продължат, за да бъде намален с 30% износът на нефт през февруари. "Възнамеряваме да отвличаме всеки чужденец, който хванем на петролните съоръжения, които ще нападаме", подчертават бившите похитители.

След отвличането на четиримата чужденци се увеличиха нападенията срещу петролната индустрия в делтата на река Нигер, отбелязва Франс прес.

На 15 януари бе нападната помпена станция на Шел в Бениседе, Южна Нигерия. Двама служители бяха убити, а десет бяха ранени. Сред нигерийската армия загубите бяха петима убити и девет безследно изчезнали.

На 24 януари въоръжени нападатели убиха осем полицаи и един цивилен при атака срещу нигерийска частна банка в комплекса на италианската компания ЕНИ-Аджип в Порт Харкорт.

На 28 януари около 20 души с автомати Калашников нападнаха офисите на южнокорейската фирма Деу, която е доставчик на услуги в петролната област в провинция Окрика, и откраднаха 253 000 евро.

В резултат на инцидента с четиримата заложници компанията “Шел”, която е най-големият производител на петрол в региона, намали производството и изтегли стотици свои служители, докато водеше преговори за гарантиране на сигурността н правителството на Нигерия.

Нигерия е водещ износител на петрол в Африка и пети по големина вносител на петрол за САЩ. Независимо от петролното богатство, повечето нигерийци живеят в голяма мизерия.

Откакто започна кризата със заложниците производството на петрол падна с 10%.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?