Освободен е шефът на парк "Странджа”

Трудовият договор на директора на природен парк "Странджа" Стефан Златаров е бил прекратен по взаимно съгласие и му е платено обезщетение, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите в сряда.

Отстраняването на Златаров идва на фона на решение на Върховния административен съд от миналата седмица, което обезсили отмяната на общия устройствен план на община Царево, засягащ и части от парк "Странджа", което провокира притесненията на екозащитници, че се отварят вратите за застрояване на защитените територии. От екокоалицията "За да остане природа в България" са насрочили за четвъртък пресконференция, на която да обявят чии са интересите за строежи на голф комплекси в община Царево и какви наказателни процедури очакват България.

От агенцията по горите твърдят, че върху Златаров не е оказван натиск при подписването на документа за освобождаването и е приел предложеното му обезщетение, той обаче твърди, че е бил принуден да напусне.

Освободеният шеф обаче допълва, че му е било предложен друг пост в агенцията, което се потвърждава и от съобщението на ведомството, в което се изразява надежда, че "Стефан Златаров ще реализира придобитите от него качества в системата на държавната горска администрация, за което ще му бъде оказано пълно съдействие и помощ".

В съобщението пише още, че в момента тече финансов одит и проверка на Дирекцията на природен парк "Странджа”, които още не са приключили, но до момента констатациите са, че част от предписанията, дадени при предишни проверки, не са изпълнени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?