Освободен е задържаният за "маскирания" като Дядо Мраз Димитър Благоев

В понеделник съдът в Благоевград ще гледа дело срещу Калоян Ханджийски

Снимка: Vesti.bg

Калоян Ханджийски, който в сряда беше задържан с още двама негови приятели за 24 часа, заради боядисан като Дядо Мраз паметник на Димитър Благоев в Благоевград, е бил освободен, а в съда е внесен акт за дребно хулиганство. Заседанието е отложено за понеделник - 30 декември, заради липсата на защитник за Хаджийски, съобщи "Дневник". 

В сряда паметникът на Благоев, който е се намира в центъра на града, осъмна боядисан като Дядо Коледа, а в краката му имаше чувал с надпис "Оставка". Ханджийски и приятелите му са били задържани заради видеозапис от охранителни камери, койти показва как те пристигат с автомобил, слизат от него с чувала и се отправят към паметника на Димитър Благоев.

Двамата са били освободени, а Ханджийски е прекарал нощта в ареста, защото е носел чувала.

От прокуратурата в Благоевград заявяват пред "Дневник", че за изрисуването се води разследване срещу неизвестен извършител.

Ханджийски бе втори в листата на ДСБ в Първи МИР-Благоевград на последните парламентарни избори.

"Паметникът е нещо, което обединява нацията. Когато едно нещо разединява нацията, то не може да бъде паметник" коментира пред "Дневник" Атанас Атанасов от ДСБ  и припомни, че с решение на Общинския съвет в началото на 90-те години този паметник е бил премахнат. По думите не може да става дума за хулиганство: "В случая става дума за акт на изразяване на политическа позиция. Това е лозунг. Няма значение дали ще напишеш "Оставка" на плакат или на чувал".

Вчера кметът на града разпореди работници на "Биострой" да възстановяват първоначалния вид на паметника.

Статуята, която се намира между Драматичния театър "Никола Вапцаров" и Община Благоевград, осъмна боядисан с червено и бяло, а под името му има надпис "Дядо Мраз". По-късно на него бе сложена коледна шапка, появи се и чувал, имитиращ този с подаръци, с надпис "Оставка".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?