Освободен е зам.-министърът на енергетиката с евтин имот

Борисов е подписал оставката и на Ваня Колева от спортното ведомство

Красимир Първанов, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е подписал заповеди за освобождаването на зам.-министрите на енергетиката Красимир Първанов и на спорта Ваня Колева, съобщиха от Министерския съвет във вторник.

Двамата са купувачи на евтини имоти от строителната фирма "Артекс", захранвала хора от властта със жилища на цени под пазарните. За сделката на Колева стана ясно миналата седмица, когато се разкри, че лукс жилища на ул. "Латинка" в столицата си купили зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов и правосъдния министър Цецка Цачева, която също подаде оставка и излезе в отпуск докато приключи проверката за купуването на жилището ѝ и парламентът реши дали да я освободи от поста.

Покупката на Първанов бе разкрита в понеделник, а на следващия ден сутринта той е депозирал оставката си в Министерския съвет. В съобщението на Министерството на енергетиката не се посочваха мотиви или каквито и да било обяснения по случая с купения от него през ноември 2018 г. луксозен апартамент от 150 кв. м и два гаража с обща площ от 50 кв .м за едва 240 312 хил. лв. на ул. "Тинтява" в столичния кв. "Изток".

Борисов не се е срещал с Първанов, който за престоя си в третия кабинет на ГЕРБ имаше по-скоро протоколни прояви.

Още назначението на бившия шеф на "Националната електрическа компания", който през април 2011 г. бе уволнен от поста заради подписано от него без санкция от енергийния министър допълнително споразумение за строежа на АЕЦ "Белене" с руската "Атомстройекспорт", предизвика остри коментари. Освен че парафираният от Първанов анекс доведе до плащането на огромни суми по ядрения проект, той бе уличен в конфликт на интереси, защото соларен парк с участието на сина му е бил в търговски отношения с НЕК.  Тези скандали се оказаха без значение за ГЕРБ, но сега Първанов си тръгва от властта заради евтиното жилище.

В понеделник Първанов обяви, че не вижда нищо нередно във факта, че е купил жилището си от строителната фирма "Артекс" на три пъти по-ниска цена от тази, за която компанията го е предлагала преди да сключи сделката с него. Ден по-късно обаче все пак подаде оставка.

Оставката на Първанов е третата от началото на скандала с луксозните жилища, купувани изгодно от хора във властта. В събота оставка подадоха правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

Миналата седмица стана ясно, че шефът на предизборния щаб на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов си е купил жилище от "Артекс" на цени, които са под пазарните. След това се разбра, че и Цачева и Колева са се сдобили с луксозни апартаменти от същата фирма.

В понеделник освен за Първанов, се появи информация и за бившия дългогодишен председател на Комисията за регулиране на съобщението Веселин Божков, който се сдобил днипреди Първанов с жилище в същата сграда. Той плаща 199 494.66 лв. за жилище от 132 кв.  м и един гараж от 18 кв. м. Сделката на Божков за апартамента е излязла 682 евро на кв. м. Веселин Божков изкара два петгодишни мандата начело на КРС, на която преди това беше зам.-шеф. В началото на 2018 г. бе сменен на поста от Росен Желязков.

Сред клиентите на "Артекс" е и Гергана Мутафова, бивш районен прокурор на Пловдив и член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според публикации тя е била избрана за член на ВСС от парламентарната квота като лично предложение на Цветан Цветанов през септември 2017 г. Мутафова е закупила на 08.06.2018 г. апартамент в същата сграда, където Цецка Цачева пазарува "на дупка". Нейният апартамент обаче е двойно по-скъп - по 1147 евро на кв. м., което обаче отново е под пазарните цени, обявени от фирмата за тази сграда.

Съдбата на Цветан Цветанов засега остава неясна, но по информация на Mediapool се очаква той да се раздели с част от позициите, които заема.  В момента Цветанов е председател на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия, както и зам.-председател на ГЕРБ, лидер на предизборния ѝ щаб и член на Изпълнителната комисия на партията. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?