Освободени са 82 от похитените от "Боко Харам" момичета след размяна

Освободени са 82 от похитените от "Боко Харам" момичета след размяна

82 от общо 276 нигерийски момичета от Чибок, които преди повече от три години бяха похитени от ислямистката групировка „Боко Харам”, са пуснати на свобода след размяна, предадоха световните агенции.

Съобщението бе направено от нигерийското правителство.

Момичетата били разменени за "лица, заподозрени за членство в Боко харам, които са държани от властите".

Това е първото потвърждение от страна на правителството за осъществена размяна с групировката след месеци на преговори с нея, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След първото договорено освобождаване на момичета от Чибок през октомври, когато бяха пуснати 21, правителството отрече да е плащан откуп или да е освобождавало бойци на "Боко харам" в замяна.

Нигерийските власти заявиха, че освободените момичета ще се срещнат с президента Мухамаду Бухари днес в столицата Абуджа.

За пускането на свобода на групата съобщи в Туитър политическият кабинет на Бухари. Тя е най-голямата досега, откакто преди повече от три години бе извършено масово похищение на общо 276 момичета.

Според нигерийските власти швейцарското правителство и Международният комитет на Червения кръст са помогнали в преговорите.

При това положение броят на момичетата, които остават в неизвестност, е 113. Има опасения, че някои от тях са били принуждавани да извършват самоубийствени атентати от името на "Боко харам", която има връзки с групировката "Ислямска държава", отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?