Освободени са френските журналисти - заложници в Ирак

Френските власти потвърдиха във вторник следобед новината за освобождаването на двамата френски журналисти Кристиян Шено и Жорж Малбрюно, отвлечени преди четири месеца в Ирак. Двамата са предадени на френското посолство в Багдад, потвърди пред френския парламент премиерът Жан Пиер Рафарен и изрази огромната си радост от новината, цитиран от Ройтер и АФП.

По-рано през деня катарската телевизия Ал Джазира съобщи, че иракската въоръжена групировка Ислямска армия в Ирак, похитила журналистите, ги е освободила и ги е предала на френското посолство в Багдад. Телевизията се позова на комюнике на похитителите, в което те заявяват, че освобождават двамата французи, тъй като са получили доказателства, че те не са шпиони на американците.

Очаква се утре двамата да се завърнат във Франция.

Братът на Кристиян Шено - Тиери, съобщи пред АФП, че двамата журналисти вече са транспортирани от Багдад в Аман.

Тиери Шено заяви, че му се е обадил директорът на кабинета на френския премиер и му е казал, че двамата заложници са в добро здравословно състояние. "Това е прекрасен коледен подарък", сподели той.

"Това е фантастично, полудели сме от радост", коментира и генералният секретар на организацията Репортери без граници Робер Менар, цитиран от АФП.

Френските журналисти бяха отвлечени заедно със сирийския им шофьор Мохамед ал Джунди на 20 август, на път за свещения иракски град Наджаф. Париж води продължителни и тежки преговори с похитителите им за тяхното освобождаване, като периодично се появяваше противоречива информация за постигнато споразумение.

Шофьорът бе намерен от американски войници при атаката срещу Фалуджа през ноември и по-късно бе освободен.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?