Освободени са задържаните в Судан български граждани

Освободени са задържаните в Судан български граждани

Българските граждани, които на 26 януари бяха задържани от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North) в Судан, се намират на сигурно място на територията на Република Южен Судан и са в ръцете на екип на Световната продоволствена организация на ООН, съобщи Министерството на външните работи в неделя.

Министерството изказва дълбока благодарност на световната програма и нейните екипи на място в Южен Судан, както и на офиса на заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси.

В съобщението се изказва благодарност и на правителството на Судан за конструктивната роля на при решаването на ситуацията с нашите сънародници.

В ръцете на южносудански бунтовниците бяха трима души от екипажа на хеликоптер и трима служители на българската компания "Хели Ер", която изпълнява полети по програма на ООН.

На 26.01.2015 г. хеликоптерът, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН, бе принуден да кацне в района на град Кадугли, в южната част на Судан. Той изпълнявал полет по маршрут Румбек (Република Южен Судан) - Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета имаше издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?